Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce nu sunt peştii electrocutaţi în timpul descărcărilor electrice?

De ce nu sunt peştii electrocutaţi în timpul descărcărilor electrice?

De ce nu sunt peştii electrocutaţi în timpul descărcărilor electrice?
Publicat: 06.01.2019

Se ştie că nu ar trebui să foloseşti un uscător de păr când te afli în cada cu apă pentru că şocul electric te-ar omorî. Dar ce se întâmplă cu peştii când loveşte trăsnetul? De ce astfel de furtuni nu omoară vieţuitoarele din apă? Există câteva motive.

Trăsnetul nu loveşte apa atât de des. În 2014, Journal of Geophysical Research a publicat o hartă care cuprindea 5 ani de date cu privire la furtuni cu descărcări electrice din întreaga lume, de la doi sateliţi meteo. Harta arăta că trăsnetele care lovesc uscatul sunt de 10 ori mai multe decât cele care lovesc oceanele, scrie Curiosity.

Conform Earth Observatory al NASA, acest lucru are sens dacă a avem în vedere modul de formare al trăsnetelor. Pământul solid absoarbe lumina solară şi se încălzeşte mai repede decât apa. Această căldură duce la mai multă convecţie şi instabilitate în atmosferă, ceea ce duce la mai multe furtuni cauzatoare de descărcări electrice.

Chiar şi aşa, se întâmplă ca descărcările electrice să mai lovească şi apa. De ce nu omoară peştii cu miile? Fizica are răspunsul. Precum metalul, apa este un bun conductor electric, motivul este că încurajează conducerea curentului electric peste suprafaţă şi nu în adâncime, aşa cum şi o cuşcă Faraday protejează conţinutul de şocurile dăunătoare. Dacă un peşte iese la suprafaţă la momentul nepotrivit, acesta poate fi lovit de trăsnet. Din fericire pentru ei, mulţi peşti îşi petrec o mare parte din timp în apă.

În cazul oamenilor însă, este indicată ieşirea din apă atunci când se apropie o furtună, aceştia având în cele mai multe cazuri contact cu suprafaţa.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un VIDEO incredibil cu un avion lovit de trăsnet. Un bărbat, la spital cu leziuni cerebrale

Fenomen rar şi fascinant în natură: de ce se întâmplă ca fulgerele să se deplaseze în sus

Cât de fierbinte este fulgerul?

Fulgerele de pe Jupiter sunt remarcabil de similare cu cele de pe Pământ

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase