Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum se descurcau oamenii cu probleme de vedere înaintea inventării ochelarilor?

Cum se descurcau oamenii cu probleme de vedere înaintea inventării ochelarilor?

Cum se descurcau oamenii cu probleme de vedere înaintea inventării ochelarilor?
Publicat: 21.04.2019
Primele observaţii scrise cu privire la miopie au fost chiar din jurul anului 350 î.e.n. şi au aparţinut lui Aristotel. Pentru că globurile oculare sunt prea lungi, oamenii cu această condiţie pot vedea obiectele de aproape, dar cele îndepărtate sunt neclare. Neil Handley, un curator al muzeului de la College of Optometrists din Londra, a spus că nu se cunosc multe despre modul în care oamenii se descurcau cu miopia înainte de inventarea primelor lentile în Europa, în secolul XV.

Există câteva exemple de lentile convexe în Europa secolului al XIII-lea, care erau folosite pentru a trata pierderea vederii de aproape, asociată bătrâneţii. Dar tehnologia nu a fost aplicată pentru alţi 200 de ani. Unul dintre primele exemple cunoscute ale existenţei lentilelor concave apare la începutul secolului al XVI-lea, într-un portret al Papei Leo al X-lea – care făcea parte din familia influentă Medici, cunoscută şi pentru miopie – pictat de artistul italian Raphael, scrie Live Science.

„Datorită modului în care era ţinută, poţi vedea prin ea, iar artistul a capturat efectul pe care sticla îl are. Astfel, este posibil să se spună că este o lentilă negativă pentru o persoană cu miopie”, a menţionat Handley.

Miopia poate fi totuşi o condiţie a modernităţii. Ratele apariţiei acesteia au crescut semnificativ în deceniile recente, iar cercetătorii au precizat că jumătate din populaţia lumii va fi mioapă până în 2050. 

Doctorii încă încearcă să afle cauza acestei tendinţe, pe care unii au numit-o epidemie. În timp ce unii au menţionat cauzele genetice sau o creştere în timpul petrecut în faţa dispozitivelor electronice sau a studiului, alţi cercetători au descoperit că cei care petrec mai puţin timp afară au un risc crescut de apariţie a miopiei.

Indiferent de motivul tendinţei, este posibil ca miopie să nu fi afectat mulţi oameni în trecut. Handley spune că dezvoltarea târzie a ochelarilor sugerează că tratarea numărului mic de oameni cu miopie nu era considerată o prioritate, iar oamenii se putea descurca cu această condiţie prin schimbarea unor elemente din modul de viaţă. Sau este posibil să se fi pus accentul pe altceva decât să îi facă pe toţi egali.

Spre exemplu, oamenii cu miopie erau importanţi în anumite contexte, precum mănăstirile medievale, unde realizarea de manuscrise şi cărţi cerea precizie şi răbdare.

„Persoana mioapă era încurajată să rămână aşa pentru că era ideală pentru funcţie. Există dovezi că se dorea împerecherea miopilor în speranţa de a produce copii miopi. Acesta este modul în care societăţile se pot adapta la ceea ce noi numit dizabilitate. Nu o vedeau neapărat în felul acesta”, a explicat Handley.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Persoanele care poartă ochelari sunt mai inteligente decât media

Ochelarii inteligenţi ai viitorului. Costă o mie de dolari şi îţi proiectează pe lentile toate notificările din telefon

Dacă vedeţi pe cineva purtând aceşti ochelari pe stradă, nu este un joc. Dispozitivul revoluţionar inventat de un român, care poate ajuta milioane de oameni din întreaga lume

Cum ne putem proteja ochii de lumina solara. Sfaturi pentru alegerea ochelarilor de soare

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase