Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce unii oameni mănâncă pământ?

De ce unii oameni mănâncă pământ?

De ce unii oameni mănâncă pământ?
Publicat: 08.06.2019
Geofagia, mâncatul de pământ, este un fenomen mai extins pe mapamond decât ne-am aştepta.

În sudul Statelor Unite sau în Africa, poţi adesea să găseşti batoane de argilă care sunt vândute la magazine de cartier sau la benzinării, notează How Stuff Works. Pentru societatea românească, acest comportament poate părea suspicios sau de-a dreptul nesănătos, dar această situaţie a fost cercetată de către medici. Studiile au denumit nevoia de a mânca lucruri nealimentare sindromul Pica.

Prima atestare a acestui sindrom îi aparţine lui Aetius din Amida, care a ajuns la concluzia că unii oameni pot dezvolta un apetit fără discernământ pentru diferite obiecte sau materiale. Cercetări ştiinţifice moderne au ajuns la concluzia că acest apetit nu este fără discernământ şi că cei care suferă de sindromul Pica simt nevoia să consume materiale cât se poate de specifice. În această situaţie se numără şi geofagia, practica de amânca bucăţi de pământ, argilă sau alte lucruui care pot fi asociate acestora.

Care este cauza unui astfel de comportament? În prezent, există patru explicaţii concurente care pot explica geofagia.

1. Comportament patologic

Cei care susţin această explicaţie sunt de părere că consumul de mostre de sol reprezintă o patologie. Iar pentru sute de ani, acest comportament a fost ignorat de către cercetarea medicală sistemică şi clasificat ca fiind o aberaţie, deci, nu merită să fie cercetat.

2. Pământul este un baton cu multivitamine

Printre primele explicaţii ştiinţifice care au fost atribuite acestui comportament au depăşit asumpţiile care implicau iraţionalitatea acestuia. Aceste explicaţii au folosit în schimb asumpţia că, de fapt, consumul de mostre de pământ este de fapt util corpului. În aceste condiţii, prin consumul de sol, indivizii îşi puteau asigura, cel puţin parţial, necesarul de vitamine şi minerale.

3. Solul ca protecţie împotriva microorganismelor

O altă explicaţie ştiinţifică pe care au înaintat-o unii cercetători face trimitere la ideea că, prin consumul de pământ, indivizii îşi construiesc rezistenţa la bacterii şi alţi patogeni.

4. Consumul de pământ se poate dovedi util pentru calmarea durerilor de burtă

Această ultimă explicaţie porneşte de la asumţia că, prin consumul de pământ, indivizii îşi satisfac unele nevoi imperative ale organismului. Astfel, unii oameni de ştiinţă sunt de părere că atunci când cineva consumă pământ, acţiunea poate fi condiţionată de către o stare de greaţă sau durere la nivelul regiunii abdominale.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase