Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Care este cel mai mare animal pe care un şarpe îl poate consuma?

Care este cel mai mare animal pe care un şarpe îl poate consuma?

Care este cel mai mare animal pe care un şarpe îl poate consuma?
Publicat: 26.01.2020
Şerpii sunt foarte bine adaptaţi, fiind prezenţi în majoritatea habitatelor de pe glob.

Şerpii au reuşit să se adapteze la majoritatea habitatelor de pe Terra, excepţie făcând unele insule şi zonele reci ale planetei. O astfel de diversitate a habitatelor a adus şi o diversitate a surselor de hrană. „Se găsesc în apă sărată şi apă dulce. Există şerpi care trăiesc în sol. Există şerpi care trăiesc în copaci. Există un şarpe în sud-estul Asiei, care alunecă din copac în copac”, explică Kevin Calhoon, curator al Tennessee Aquarium din Chattanooga, Statele Unite, citat de Live Science. În acest punct apare o întrebare care îi poate fascina pe unii dintre noi: care este cel mai mare animal pe care un şarpe îl poată consuma?

Înainte de a răspunde la această întrebare, Calhoon explică faptul că şerpii au o relaţie specială, dacă o putem numi aşa, cu hrana, mai exact, faptul că nu au nevoie de calorii pentru a-şi menţine temperatura corpului, înseamnă că nu trebuie să consume la fel de multă precum animalele cu sânge cald cu o mărime asemănătoare. De asemenea, anatomia lor particulară, lipsa membrelor şi a dinţilor cu care să îşi sfâşie hrana, face ca singura lor modalitate de a consuma hrană să fie prin înghiţirea completă a prăzii.

Cunoaşterea comună spune că şerpii îşi dizlocă maxilarul pentru a putea să îşi înghită prada, dar, după cum explică Calhoon, acest lucru nu este adevărat. În realitate, şerpii au un sistem format din oase craniene, ligamente şi muşchi care fac ca gura lor să se deschidă foarte mult, permiţându-le să consume animale mai mari decât ei. Dimensiunile pe care gura unui şarpe le poate atinge sunt cele care limitează mărimea animalelor pe are acesta le poate înghiţi.

În condiţiile în care mărimea maxilarului determină mărimea prăzii pe care un şarpe o poate consuma, răspunsul la întrebarea de la începutul articolului trebuie să vină în termenii raportului mărimii dintre şarpe şi prada sa şi nu în termeni absoluţi. Astfel, în 2018, un piton birmanez din Florida, care cântărea 14 kilograme, a reuşit să înghită un cerb cu o greutate de 16 kilograme. Din păcate pentru piton, cele 16 kilograme s-au dovedit a fi un prânz prea mare pentru el, fiind nevoit să regurgiteze cerbul, lucru care i-a adus, în final, sfârşitul.  În termeni absoluţi sau relativi, oamenii nu se numără printre cele mai mari prăzi pe care un şarpe le poate consuma, dar, oricât de neobişnuit şi înfiorător pare, există unele cazuri în care un piton gigant a înghiţit o persoană întreagă.

Citeşte şi:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase