Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce nu respirăm în mod egal pe ambele nări? Ce este ciclul nazal?

De ce nu respirăm în mod egal pe ambele nări? Ce este ciclul nazal?

De ce nu respirăm în mod egal pe ambele nări? Ce este ciclul nazal?
Credit foto: Unspalsh / Zachary Kadolph
Publicat: 03.10.2021

Dacă vă apropiați de o oglindă și expirați pe nas, oglinda se va aburi. Două urme de vapori de apă se vor aduna, câte una pentru fiecare nară. O urmă va fi mai mare, deoarece oamenii respiră, la un moment dat, printr-o singură nară.

Care este explicația în acest caz?

La un moment dat, oamenii respiră aproximativ 75% pe o nară și 25% pe cealaltă. Nara pe care se respiră mai mult se schimbă pe tot parcursul zilei, potrivit lui Michael Benninger, medic ORL la Clinica Cleveland (SUA), citat de Live Science.

De obicei, în timpul ciclului nazal, o nară este congestionată și astfel contribuie mai puțin la fluxul de aer. În medie,  congestionarea se schimbă la fiecare 2 ore, după cum arată un studiu din 2016 publicat în revista PLOS One.

„Nimeni nu știe sigur de ce apare ciclul nazal. Dar există o teorie populară care spune că are legătură cu lăsarea umezelii să se acumuleze pe o parte, astfel încât să nu se usuce prea mult”, a spus Benninger.

Când se observă ciclul nazal?

Majoritatea oamenilor nu sunt conștienți de ciclul nazal, a spus Benninger. Cu toate acestea, poate deveni mai vizibil în timpul somnului. Dacă o persoană doarme pe partea dreaptă, de exemplu, gravitația va face ca nara inferioară, nara dreaptă, să se înfunde mai tare. Dacă din cauza ciclului nazal nara stângă devine mai congestionată și nara dreaptă este înfundată din cauza dormitului pe o parte, respirația poate fi dificilă și persoana se poate trezi.

De obicei, oamenii observă ciclul numai dacă o nară se înfundă frecvent, a remarcat Benninger. Acest lucru se întâmplă în cazul deviaților de sept sau a polipilor. Deși mai puțin frecvente, și tumorile au același efect.

Dacă nasul se înfundă atunci când o persoană este răcită, nu are legătură cu ciclul nazal. În general, ambele nări sunt congestionate în această situație, a precizat medicul.

Există modalități de decongestionare a ambelor nări simultan, ceea ce poate face ca o persoană să respire la fel pe ambele nări până la realuarea ciclului nazal. Spray-urile nazale, precum și exercițiile fizice pot avea același efect, a spus Benninger. Sexul poate, de asemenea, desfunda nările și poate fi un înlocuitor natural al medicamentelor pentru decongestionare, potrivit unui studiu din 2021 publicat în Jurnalul Ear, Nose & Throat.

Citește și:

Alimentele care ofera o respiratie frumos mirositoare

Descoperirea care poate salva multe vieţi: cancerul ovarian poate fi detectat prin respiraţie – VIDEO

De ce ne este atât de greu să suportăm umiditatea?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase