Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cât de adâncă este Groapa Marianelor?

Cât de adâncă este Groapa Marianelor?

Publicat: 08.04.2023

Cele mai adânci și întunecate locuri marine se găsesc în Groapa Marianelor, situată în vestul Oceanului Pacific. Dar care este cel mai adânc punct din Groapa Marianelor?

Groapa Marianelor măsoară 2.550 metri lungime și este situată în estul Insulelor Marianelor, insule care au dat numele gropii.

Cel mai adânc loc din Groapa Marianelor este o vale numită Challenger Deep, situată la capătul sudic al gropii în sine, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) din SUA.

Ce adâncime ar avea Challenger Deep din Groapa Marianelor?

Conform NOAA, Challenger Deep ajunge la o adâncime de aproximativ 10.935 de metri sub suprafață. Acest lucru face ca locul din Groapa Marianelor să fie cu 2.100 de metri mai adânc decât înălțimea Vârfului Everest, potrivit Live Science.

Estimările NOAA vin de la un studiu din 2021, apărut în jurnalul Deep Sea Research Part I: Oceanographic Reasearch Papers.

Totuși, există multe alte estimări privind adâncimea punctului Challenger Deep. Prima misiune cu echipaj efectuată aici a avut loc în 1960 și a dus la o estimare de 10.911 metri, conform Guinness World Records.

De atunci, estimările recente au inclus 10.994 de metri și 10.984 de metri adâncime.

„În mod fundamental, (estimarea) este dificilă, deoarece locul este atât de adânc”, a spus Sam Greenaway de la Corpul NOAA și autorul principal al studiului din 2021.

Suprafața lui Marte și a Lunii, cartografiate mai clar decât fundul oceanului

Ca să măsoare adâncimea oceanelor cu ajutorul instrumentelor moderne, cercetătorii au două opțiuni: un sonar montat pe o navă la suprafața oceanului sau un senzor de presiune amplasat pe fundul mării, care poate să ajute la măsurarea cantității de apă de deasupra, a spus Greenaway.

În cazul Challenger Deep, „sunetului îi ia aproximativ 14 secunde să ajungă până pe fundul mării și înapoi”, iar salinitatea, temperatura și presiunea pot afecta viteza și traiectoria pe care o parcurge sunetul, a spus Greenaway.

Pentru a măsura adâncimea, cercetătorii au lăsat un senzor de presiune pe fundul mării, care să servească ca punct de referință pentru citirile ecosondei.

„Incertitudinea senzorului de presiune a dominat incertitudinea noastră generală, dar producătorii de instrumente fac progrese mari în ceea ce privește îmbunătățirea acestor senzori, așa că mă aștept ca această componentă a incertitudinii să se îmbunătățească substanțial în viitor”, a spus Greenaway.

Cercetătorul a spus că suprafața lui Marte și cea a Lunii sunt cartografiate cu o rezoluție și cu o acuratețe mai mare decât fundul oceanului.

Primii oameni care au atins cea mai adâncă parte a oceanului

Adâncimea oceanelor este un aspect important pentru exploratorii de mari adâncimi. La 26 martie 2012, cineastul James Cameron s-a scufundat la 10.900 metri în șanțul oceanic cu nava submersibilă DeepSea Challenger. Astfel, Cameron a stabilit recordul pentru cea mai adâncă scufundare individuală.

În 2019, exploratorul și omul de afaceri Victor Vescovo a făcut cea mai adâncă scufundare înregistrată vreodată în Oceanul Pacific. Vescovo a colaborat cu specialiști în marile adâncimi, printre care căpitanul Don Walsh, un oceanograf din cadrul Marinei Americane. Walsh este cunoscut pentru scufundarea sa alături de oceanograful și inginerul elvețian Jacques Piccard, în punctul Challenger Deep din Groapa Marianelor, pe 23 ianuarie 1960. Ei au devenit primii oameni care au atins cea mai adâncă parte a oceanului, la aproximativ 10.916 metri adâncime.

Vă mai recomandăm și:

Poluanţi extrem de toxici au fost descoperiţi în cea mai adâncă zonă din ocean, Groapa Marianelor

Regizorul James Cameron a demonstrat că moartea lui Jack din „Titanic” a fost inevitabilă

Acord istoric pentru oceane, atins după un deceniu de discuții

Cum a supraviețuit un pescar căzut din barcă timp de două zile în ocean?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase