Home » Stiinta » Marea Pată Roșie de pe Jupiter, de 40 de ori mai adâncă decât Groapa Marianelor de pe Pământ

Marea Pată Roșie de pe Jupiter, de 40 de ori mai adâncă decât Groapa Marianelor de pe Pământ

11.03.2021
Credit foto: International Gemini Observatory/NOIRLab/NSF/AURA/NASA/ESA, M.H. Wong and I. de Pater (UC Berkeley) et al.

Pe planeta Jupiter, o furtună mocnește de mai bine de 300 de ani. Cunoscută drept Marea Pată Roșie, această regiune este vizibilă din spațiu, acoperind o suprafață în atmosfera lui Jupiter de peste 16.000 kilometri.

Două noi studii publicate în jurnalul Science arată că Marea Pată Roșie de pe Jupiter este extraordinar de adâncă, ajungând până la 480 de kilometri în atmosfera planetei sau de 40 de ori mai adâncă decât Groapa Marianelor de pe Pământ.

Aceasta este o adâncime mult mai mare decât se așteptau cercetătorii să găsească, baza furtunii ajungând cu mult după zona din atmosferă în care apa și amoniacul ar trebui să se condenseze în nori. „Rădăcinile adânci” ale furtunii sugerează existența unor procese necunoscute care conectează interiorul planetei cu atmosfera, astfel cauzând eveniment meteorologice intense.

Cum funcționează atmosfera frumoasă și violentă a lui Jupiter

„Începem să înțelegem cu adevărat cum funcționează atmosfera frumoasă și violentă a lui Jupiter”, a spus Scott Bolton de la NASA și autor principal al unuia dintre studii.

Ambele studii s-au bazat pe observații de la sonda Juno a NASA, care a intrat pe orbita lui Jupiter în 2016 și a efectuat de atunci 36 de survolări ale gigantului gazos. Oamenii de știință au analizat Marea Pată Roșie folosind radiometrul de microunde al sondei, un instrument care detectează microundele emise din interiorul planetei. Spre deosebire de radiațiile radio și infraroșii emise de gigantul gazos, microundele pot ajunge până în stratul gros de nori al planetei.

Prin studierea emisiilor de microunde care au ajuns la Marea Pată Roșie, autorii primului studiu au stabilit că furtuna depășește 350 kilometri în adâncime, potrivit Live Science.

Marea Pată Roșie se micșorează, au spus cercetătorii

Al doilea studiu a arătat că Marea Pată Roșie ar putea fi chiar mai mare de atât. Autorii au analizat regiunea folosind instrumentele pentru detectare gravitațională ale sondei Juno. Cercetătorii au calculat că Marea Pată Roșie atinge o adâncime maximă de 500 de kilometri.

Cu toate acestea, Marea Pată Roșie se micșorează, au spus cercetătorii, care au descoperit că regiunea și-a pierdut o treime din lățime începând cu anul 1979. Viitorul regiunii este incert, însă, orice s-ar întâmpla, sonda Juno va continua să monitorizeze vecinul nostru gazos din spațiu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Marea Pată Roșie de pe Jupiter trece printr-o schimbare. Ce spun cercetătorii de la NASA?

Misiunea Lucy care va studia asteroizii troieni ai planetei Jupiter, lansată astăzi

Impact uriaș pe Jupiter. Ceva a explodat în atmosferă, iar momentul a fost surprins de astronomi amatori

Astronomii dezvăluie secretul încălzirii atmosferice a lui Jupiter

Ioana Matei
Ioana Matei
Ioana Matei, redactor Descopera.ro și absolventă a Facultății de Jurnalism Multimedia din Manchester, Marea Britanie, s-a alăturat echipei Descopera.ro din pasiune pentru știință, istorie și natură. citește mai mult