Home » Maratoanele Descopera » Vikingii marii cuceritori » O descoperire arheologică a scos la iveală un detaliu inedit despre comerţul efectuat de vikingi acum mai bine de 1.000 de ani

O descoperire arheologică a scos la iveală un detaliu inedit despre comerţul efectuat de vikingi acum mai bine de 1.000 de ani

O descoperire arheologică a scos la iveală un detaliu inedit despre comerţul efectuat de vikingi acum mai bine de 1.000 de ani
Publicat: 13.08.2017
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au analizat ADN-ul rămăşiţelor de oase de peşte, dezvăluind că norvegienii din nord au transportat/au făcut comerţ cu cod arctic în continentul european acum mai bine de un mileniu, în era vikingă.

Studiul a analizat cinci oase de cod datând din era vikingă (aproximativ perioada 800-1066 e.n.), din portul Haithabu de la Marea Baltică, scrie Science Daily.

Haithabu este acum un sit în patrimoniul statului german, dar în perioada în cauză aparţinea danezilor. ADN-ul acestor peşti conţin semnături genetice găsite în populaţia de cod arctic, de lângă coasta Lofoten, arhipeleagul nordic al Norvegiei.

Aşadar, cercetătorii susţin că descoperirile arată că peştele (sub formă de batog uscat – o metodă veche de conservare a peştelui) era transportat aproximativ 2.000 de kilometri, din nordul Norvegiei în regiunea baltică.

Înainte de acest studiu, nu a existat nicio dovadă istorică sau arheologică a unui comerţ cu batog uscat înainte de secolul al XII-lea, aşadar, noul studiu împinge înapoi cu cel puţin un secol în timp începerea acestei activităţi.

Este totuşi nevoie de alte studii mai ample pentru a stabili exact dacă vikingii făceau comerţ cu acest produs sau dacă era hrană pentru voiaj. Chiar şi aşa, cercetătorii susţin că oasele de la Haithabu reprezintă cea mai veche dovadă a peştilor din nordul Norvegiei care au fost consumaţi în Europa continentală.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Bogăţia uriaşă pe care vikingii o deţineau pe o mică insulă din Marea Baltică. Întreaga Suedie era mult mai săracă

De ce puternicii vikingi nu au putut cuceri micuţa Irlanda

Povestea fascinantă a lui Leif Erikson, vikingul care a descoperit America cu 500 de ani înaintea lui Columb

Un nou studiu arată cât de complexă şi bine pusă la punct era o aşezare vikingă din Marea Britanie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase