Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce au oamenii fund?

De ce au oamenii fund?

Publicat: 17.09.2016
Şezutul este o parte unică a oamenilor pe care alte mamifere nu o au atât de bine dezvoltată.

Muşchiul major fesier se numeşte gluteus maximus, fiind unul dintre cei trei muşchi (gluteus minimus şi gluteus medius) ce îndeplinesc funcţiile fesierilor. Toate primatele au aceşti muşchi, însă sunt conectaţi în diferite moduri în funcţie de specie. De exemplu, în cazul cimpanzeilor, gluteus maximus este conectat către osul ischion din partea joasă a pelvisului. Această structură le ajută să se caţăre mult mai uşor în copaci.

La oameni, gluteus maximus este ataşat de partea superioară a pelvisului, de coasta ilială. Această structură ajută la stabilitatea trunchiului şi la menţinerea echilibrului. Mulţi cercetători consideră că fesele îi ajută pe oameni să meargă vertical. 

În cadrul unui proiect de cercetare publicat în revista Human Evolution, experţii au utilizat un simulator pentru a examina modul în care schimbarea oaselor a modificat musculatura. În modelul computerizat s-a observat că primii hominizi au început să meargă vertical înainte ca posteriorul să se formeze. Dacă şezutul s-ar fi dezvoltat primul probabil că ar fi împiedicat dezvoltarea mersului vertical.

Sursa: Seeker

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase