Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce, toamna, frunzele îşi schimbă culoarea?

De ce, toamna, frunzele îşi schimbă culoarea?

Publicat: 02.10.2016
Albert Camus a spus odată: ''Toamna este o a doua primăvară, când fiecare frunză care cade este precum o floare.” Este foarte uşor să fii de acord cu această superbă comparaţie, mai ales dacă ai călătorit vreodată, toamna, în New England sau în Munţii Stâncoşi, dar care este, însă, explicaţia din spatele acestui fenomen? De ce frunzele se îngălbenesc toamna?

Sunt o multitudine de motive pentru care frunzele îşi modifică culoarea în acest sezon, însă cel mai semnificativ dintre acestea este reprezentat de faptul că zilele se scurtează, iar nopţile devin mai lungi, iar acest proces este răspunzător pentru modificările chimice ce  afectează fiecare frunză în parte în această perioadă. Însă, întreaga explicaţie trebuie căutată în procesul modificărilor ce se produc la nivelul pigmenţilor biologici, aceştia fiind nişte substanţe moleculare responsabile pentru modificarea culorii, proces care este influienţat de absorbţia luminii de către aceştia.

În momentul în care ziua devine mai scurtă iar noaptea mai lungă, lumina necesară fotosintezei şi producţiei de clorofilă nu mai este suficientă iar, astfel, în lipsa stopării procesului de producere a clorofilei, culoarea frunzelor se modifică.

Un rol la fel de important în ceea ce priveşte acest fenomen îl au şi temperatura şi umiditatea, la fel ca şi altitudinea şi speciile de copaci, aşadar culoarea frunzelor din copacii aflaţi la o altitudine mare se modifică mult mai repede decât ale celor de la o altitudine mai mică.

Sursa: Mnn
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase