Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce în unele ţări se conduce pe partea stângă a şoselei?

De ce în unele ţări se conduce pe partea stângă a şoselei?

De ce în unele ţări se conduce pe partea stângă a şoselei?
Publicat: 12.11.2016
Dovezile arheologice dovedesc faptul că romanii îşi transportau carele pe partea stângă, iar această practică se pare că a fost folosită şi în unele zone ale Europei medievale.

Nu se ştie sigur motivul, dar multe voci sunt de părere că oferea siguranţă. Majoritatea oamenilor erau dreptaci, aşa că poziţionarea pe partea stângă le oferea posibilitatea de a mânui cu mâna dreaptă arma dacă traseul era încrucişat cu cel al unui inamic.

Traficul pe partea stângă a devenit o lege în Marea Britanie după măsurile guvernamentale adoptate în 1773 şi 1835, dar în Franţa, spre exemplu, traficul se realiza pe partea dreaptă încă de la începutul secolului XVIII. Ulterior, aceste două ţări au transmis acest stil şi coloniilor, de aceea în ţări precum Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud şi India încă se mai circulă pe partea stângă. În cazul Statelor Unite, mulţi cercetători au concluzionat că traficul pe partea dreaptă a apărut în secolul XVIII. Însă, înainte de apariţia vehiculelor, şi ei circulau pe partea stângă, căci se practica transportul cu cai şi erau mult mai uşor de mânuit cu mâna dreaptă.

Astăzi, circulaţia pe partea stângă este întâlnită în Marea Britanie, în fostele colonii ale acesteia, dar şi în Japonia, Indonezia sau Thailanda. Canada a abandonat această practică în anul 1920 pentru a facilita traficul din şi spre Statele Unite. Mai mult, în 1967, guvernul Suediei a cheltuit aproape 120.000.000 dolari pentru a îi pregăti pe şoferi să circule pe partea dreaptă.

Sursa:History,

Citeşte şi:

Care au fost cele mai mari insecte din toate timpurile?

Care este cel mai mare lucru din Univers?

Cât de fierbinte este fulgerul?

De ce au pisicile pupilele verticale?

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase