Aproape că nu trece o zi fără să aflăm un nou lucru spectaculos despre animalele din jurului nostru. De exemplu, știați că acest animal are trei vagine?
Care animal are trei vagine? Cangurii sunt destul de ciudați la exterior: sunt cei mai mari marsupiali din lume, se deplasează prin sărituri și își folosesc coada ca pe un al cincilea membru.
Însă sunt destul de neobișnuiți și la interior: femelele de cangur au două vagine sau trei, dacă au dat naștere. Cum este posibil?
Explicația cea mai plauzibilă este că aceasta este o adaptare la mediul sever al Australiei. Multiplele vagine și uterele, de asemenea în număr de două, le permit femelelor de cangur, precum și tuturor marsupialilor, să aibă mai mulți pui în diferite etape de dezvoltare, în același timp. Acest lucru ajută la creșterea șanselor ca măcar unul dintre pui să supraviețuiască până la vârsta adultă, explică Live Science.
„Pot avea un pui care încă depinde de ele, dar care nu mai este în marsupiu. Pot avea un pui care este încă în marsupiu și pot avea unul care este, practic, într-o rezervă acolo, așteptând să înceapă dezvoltarea”, a spus dr. Marcie Logsdon, profesoară asociată la Washington State University (SUA). Un pui de cangur este subdezvoltat și trebuie să-și petreacă mult timp în marsupiul mamei înainte de a fi pregătit pentru lumea exterioară.
„În primele 10 luni, ei trec de la a fi aceste schelete roz și subțiri la a deveni micuți și pufoși, drăguți, așa cum îi vedem în poze”, a spus Kelly Forrester, doctorandă la University of Alberta (Canada), care a co-autorat studii despre reproducerea cangurilor.
„Iar în ultimele opt luni, îi numim ‘young at foot’ pentru că intră și ies din marsupiu și încep să învețe să sară, dar încă sunt destul de stângaci și nu-și pot regla temperatura corpului, așa că 18 luni din viața lor sunt petrecute fiind foarte dependenți de mamă”, continuă cercetătoarea.
Toată această alăptare în marsupiu necesită o cantitate uriașă de energie din partea mamei. „Lactația este foarte, foarte costisitoare. Lactația este mai costisitoare decât sarcina, de multe ori”, a spus Logsdon.
Când cangurii trec prin perioade de secetă, adesea nu pot găsi suficientă hrană pentru a continua lactația, iar puiul din marsupiu moare. Pentru a-și transmite genele următoarei generații, trebuie să producă un alt pui cât mai repede posibil.
Din fericire, sarcina și lactația nu opresc ciclul estral (ciclul reproductiv) al unui cangur. Oricând, în timpul estrului, sperma unui cangur mascul poate urca într-una din cele două vagine laterale și poate fertiliza un ovul, care se va implanta în oricare dintre cele două utere care nu sunt utilizate în acel moment. (Deși mulți alți marsupiali au un penis bifurcat pentru a ajuta la trimiterea spermei prin ambele vagine, cangurii unul simplu.)
Însă, dacă există deja un pui în marsupiu, apare o problemă: acest pui va trebui să rămână în marsupiu timp de 18 luni, dar un ovul ajunge de la concepție la naștere în aproximativ 30 de zile, conform lui Forrester. Așadar, corpul cangurului pune dezvoltarea ovulului pe pauză.
„Până găsește condiții optime sau când un pui iese din marsupiu, acel ovul fertilizat va sta acolo, așteptând”, a spus Forrester. Odată ce ovulul este complet dezvoltat și pregătit să fie născut, puiul de dimensiunea unei boabe de fasole iese printr-o nouă deschidere. „Vaginul central nu se conectează complet la deschiderea exterioară decât atunci când o femelă marsupială rămâne însărcinată pentru prima dată. Atunci se conectează și se deschide, iar aceasta devine calea de ieșire”, a spus Logsdon.
Anatomia ciudată a cangurului ar putea fi, de asemenea, un motiv pentru dimensiunea mică a puilor. Din cauza unui capriciu al evoluției, cele două tracturi urinare ale unei femele de cangur trec prin spațiile dintre cele trei vagine.
„Dacă puii ar deveni mult mai mari, ar apărea o problemă din cauza acestei anatomii ciudate. Nu este un mediu foarte favorabil pentru a avea lucruri mari care să treacă prin corp dacă tractul tău urinar se află și el tot acolo”, a spus Logsdon.
Plantele au devenit mai puțin hrănitoare din cauza schimbărilor climatice
Acest animal își poate micșora creierul pentru a se pregăti de iernat
Balenele pot trăi de două ori mai mult decât se credea, au descoperit oamenii de știință
Coralii depind de vecinii lor pentru a se reproduce, relevă o nouă cercetare