Home » Natură » În trecut, evoluţia s-a produs de 4.000 de ori mai rapid decât în zilele noastre

În trecut, evoluţia s-a produs de 4.000 de ori mai rapid decât în zilele noastre

Publicat: 13.07.2016
În trecut, evoluţia s-a produs de 4.000 de ori mai rapid decât în zilele noastre
Modul în care s-au dezvoltat formele de viaţă ne poate dezvălui noi lucruri despre posibila evoluţie a unor organisme pe alte planete.

Primele forme de viaţă au suferit mutaţii de 4.000 de ori mai rapid decât cele din zilele noastre. Cultura populară consideră că mutaţiile sunt consecinţa expunerii la radiaţii sau la noroiul toxic, dar mutaţiile spontane sunt mult mai impresionante. Majoritatea mutaţiilor spontane sunt determinate de deaminarea citozinei. Pierderea unei amine din citozină este una dintre cele patru baze ale ADN-ului.

Procesul transformă citozina în timină, fapt ce schimbă codul ADN şi alterează proteinele pe care le produc. Numărul de deaminare a citozinei creşte nivelul temperaturii. Din moment ce viaţa pe Pământ a apărut în momentul în care temperaturile erau ridicate pe Terra, mutaţia ar fi trebuit să fie mult mai frecventă.

Deşi acest raţionament nu este nou,  echipa condusă de Profesorul RIchard Wolfenden de la Universitatea din Carolina de Nord a declarat: ,,Se pare că temperatura crescută a predominat în timpul primelor etape ale vieţii. Aşadar, evoluţia a fost un proces foarte rapid”.

Probele recente din mostrele de roci din Australia au indicat că formele de viaţă de pe Pământ au evoluat acum 4.1 miliarde de ani de la apariţia oceanelor lichide”, a declarat Wolfender. În acel moment, temperatura planetei era foarte ridicată. Astfel, este posibil ca viaţa să fi apărut în momentul în care planeta a început să se răcească până în punctul în care fenomenul chimic să poată avea loc.

Wolfenden a prezentat speciile din prezent care se dezvoltă mult mai bine la temperaturi apropiate cu punctul de fierbere al apei. De asemenea, a descoperit organisme care evoluează la peste 121 de grade celsius.

Măsurătorile anterioare au determinat nivelul la care citozinele deamitează la temperaturi ridicate, dar Wolfenden a extins cercetările, măsurând modul în care temperatura şi aciditatea combinate afectează molecula de citozină şi moleculele similare. Deşi pH-ul a fost diferit în cele două experimente, un factor mult mai important a fost temperatura.

Încă este neclar modul în care organismele de atunci şi de acum au supravieţuit acestor forţe, însă noile descoperiri ne pot oferi amănunte despre modul de evoluţie al noilor forme de viaţă.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase