Home » Natură » Structura complexă a unui arbore vechi de peste 300 de milioane de ani îi uimeşte pe cercetători

Structura complexă a unui arbore vechi de peste 300 de milioane de ani îi uimeşte pe cercetători

Publicat: 28.10.2017
Arborii care au crescut în urmă cu peste 300 de milioane de ani aveau o structură mult mai complexă decât cea a copacilor din prezent.

Primii arbori de pe Pământ aveau o anatomie uimitoare, însă cercetătorii nu reuşesc să înţeleagă cum s-a dezvoltat aceasta. Conform Independent, cercetătorii au analizat fosilele conservate perfect ale unui trunchi de copac vechi de 374 de milioane de ani. Arborele din clasa cladoxylopsida a fost descoperit în Xinjing, nord-vestul Chinei. 

Toţi arborii din acea perioadă prezintă existenţa unei părţi asemănătoare cu cea a unui pai denumită xilem prin intermediul căruia apa era transportată către rădăcini şi frunze. Noile straturi de xilem din majoritatea arborilor duc la apariţia inelelor din trunchi şi ramuri. 

Dar noua fosilă descoperită dezvăluie faptul că primii arbori avea xilemul limitat către partea exterioară a trunchiului în timp ce zona din mijloc era complet goală. Mai multe ramificaţii ale arborelui erau interconectate într-un tip de reţea. În prezent, arborii generează în fiecare an câte un nou inel sub scoarţă, dar în trecut fiecare xilem genera propriul său inel. Astfel că fiecare ramificaţie a xilemului se comporta precum un arbore individual. ”Nu există un alt arbore din istoria Pământului care să aibă o structură atât de complicată. Acest arbore şi-a autodistrus scheletul şi s-a prăbuşit sub propria greutate în timp ce încerca să rămână în viaţă, să crească în înălţime şi diametru pentru a deveni o plantă dominantă,” a declarat dr. Chris Berry, din cadrul Universităţii din Cardiff. 

”Prin studierea acestor fosile extrem de rare, putem observa anatomia primilor arbori şi mecanismul complex de creştere al acestora. Însă în urma studiului rămâne cu o întrebare: de ce arborii vechi de milioane de ani erau atât de complicaţi?” adaugă Berry. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase