Home » Natură » Cât plastic utilizăm în fiecare an şi cum

Cât plastic utilizăm în fiecare an şi cum

Publicat: 01.06.2018
În jur de 448 milioane tone de plastic au fost produse în 2015, mai multe ca oricând de la inventarea acestui material încoace, se arată într-o campanie iniţiată de National Geographic al cărei scop este de a trage un semnal de alarmă cu privire la cantitatea tot mai mare de plastic care ajunge în natură.

Potrivit National Geographic, un sfert din cantitatea de plastic produsă anual provine din China, cea mai mare parte a căruia se duce la export. Din anii 50′ înoace, consumul de plastic s-a dublat în fiecare deceniu, până acum deşeurile din plastic totalizând aproximativ 9.2 miliarde tone, echivalentul a 1.600 de piramide din Giza, scrie Gândul

Din această cantitate, doar 9% a fost reciclată, alte 12% au fost incinerate, iar restul de 79% a ajuns la gropile de gunoi sau în mediu. Această utimă categorie este şi cea mai mare (în jur de 40% din totalul plasticelor), din ea făcând parte şi plasticele de unică folosinţă, precum paiele, pungile sau caserolele. 

Campania mai precizează că durata medie de utilizare a plasticului până când este aruncat este de cinci ani. Împărţirea pe sectoare industriale ar arăta astfel:

Conform National Geographic, aproximativ 700 de specii de animale au mâncat plastic până acum, iar dacă ritmul actual de producţie/consum se păstrează, până în 2050, practic toate speciile de păsări marine din lume vor fi mâncat plastic.

Printre măsurile pe care consumatorii le pot lua pentru reducerea cantităţii de plastic utilizată se numără utilizarea de pungi din alte materiale decât plasticul, evitarea achiziţionării recipientelor de plastic (ex. sticle, dozatoare de sapun lichid), precum şi a produselor împachetate în plastic).

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase