Home » Natură » Mecanismul surprinzător de generare de culori găsit în natură poate revoluţiona tehnologia fibrelor optice

Mecanismul surprinzător de generare de culori găsit în natură poate revoluţiona tehnologia fibrelor optice

Publicat: 16.09.2018
Mecanismul surprinzător de generare de culori găsit în natură poate revoluţiona tehnologia fibrelor optice
Cercetătorii de la Yale-NUS College şi University of Fribourg din Elveţia au descoperit un nou mecanism de generare al culorilor în natură care poate fi folosit pentru a crea vopsele cu nuanţe mai naturale şi tehnologie optică mai performantă.

Mecanismul acesta a fost descoperit în specia Pachyrrhynchus congestus pavonius din Filipine, o gărgăriţă care are culori de curcubeu, scrie Science Daily.

Cercetătorii au descoperit că pentru a produce spectrul de culori, gărgăriţa foloseşte un mecanism care este găsit doar în sepii, calamari şi caracatiţe, vietăţi cunoscute pentru capacitatea de a se camufla schimbându-şi culorile. Studiul a fost publicat recent în jurnalul Small.

Petele gărgăriţei sunt aranjate în inele concentrice cu diferite culori, de la albastru în centru la roşu în exterior, la fel ca un curcubeu.

„Miza principală a studiului a fost de a găsi modul în care gărgăriţa creează aceste structuri, pentru că tehnologia noastră nu a fost capabilă de acest lucru. Abilitatea de a le produce – fiind capabile să-şi păstreze nuanţa indiferent de unghiul din care sunt privite, vor avea aplicaţii în orice industrie care are de-a face cu producerea culorilor”, a precizat Vinodkumar Saranathan, autorul principal al studiului.

Savanţii au aflat că aceste culori ale gărgăriţelor sunt determinate de doi factori: dimensiunea structurii cristalelor şi volumul chitinei (ingredientul principal al exoscheletului insectei). Structurile mai mari au cristale mai mari care folosesc un volum mai mare de chitină pentru a reflecta lumina roşie, iar structurile mai mici vor folosi un volum de chitină mai mic care va reflecta lumina albastră. Capacitatea de a controla atât dimensiunea, cât şi volumul pentru a obţine anumite culori, nu a fost până acum observată la insecte, iar având în vedere complexitatea, este chiar remarcabilă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

10 lucruri surprinzătoare despre culori

Una dintre multele ciudăţenii ale omului: motivul pentru care nu toţi vedem aceleaşi culori

Un nou instrument care poate indica ce culoare au ochii, părul şi pielea va avea o contribuţie esenţială în criminalistică şi antropologie

Ce culoare au aceste căpşuni? O nouă imagine a devenit virală după ce utilizatorii unei reţele sociale au fost divizaţi de culoarea fructelor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase