Prima pagină Natura

Dovadă surprinzătoare a altruismului la cimpanzeii sălbatici. Totuşi, acesta nu este necondiţionat

Alexandru Voiculescu 10.12.2018 | ● Vizualizări: 454
Credit: 123RF     + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii de la Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology au observat că cimpanzeii din Parcul Naţional Tai din Coasta de Azur împart hrana cu prietenii.

Mai mult, nici statutul dominant sau hărţuirea „cerşetorilor” nu i-a influenţat în decizie, scrie Science Daily.

„Studiul nostru a arătat că cimpanzeii decid când să împartă hrana, bazându-se pe şansa de a primi ceva înapoi”, relatează Liran Samuni, autor al noului studiu publicat recent în Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Studiile anterioare au arătat că alte subspecii de cimpanzei oferă mâncare doar din cauza insistenţelor şi hărţuirilor altor indivizi din aceeaşi specie. „Nu a fost cazul la cimpanzeii din Tai”, a adăugat Catherine Crockford, autor principal al studiului, „ceea ce sugerează o variaţie însemnată la populaţiile de cimpanzei”, a adăugat cercetătoarea.

„Nevoia de a rămâne o unitate coezivă din cauza presiunii prădătorilor sau capacitatea de a arăta coeziune puternică datorită surselor bogate de hrană sunt două scenarii posibile care pot promova comportamentul de cooperare”, adaugă Roman Witting, alt autor al studiului.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Oamenii au influenţat vânătoarea şi agresivitatea la cimpanzei

Motivul înspăimântător pentru care femelele de cimpanzei se ascund atunci când nasc

Comportamentul deosebit descoperit la cimpanzei. Utilizează ,,unelte'' pentru colectarea apei

Comportament şocant observat în natură: Cimpanzeii consumă creierul puilor de maimuţă. Descoperirea ar putea avea implicaţii în evoluţia umană

Tag-uri: cimpanzei | hrana | parc | prieteni | specie