Home » Natură » Motivul fascinant pentru care un anumit tip de larve pot devora o pizza extrem de repede – VIDEO

Motivul fascinant pentru care un anumit tip de larve pot devora o pizza extrem de repede – VIDEO

Publicat: 09.02.2019
Totul a început cu un filmuleţ în care larvele de muscă „soldatul negru” au devorat o pizza mare în doar două ore. Cercetătoarea Olga Şişkov de la Georgia Tech din Atlanta, Statele Unite, a dorit să vadă ce face ca insectele să fie campioane la devorat colectiv.

Şişkov a găsit că un individ de larvă din specia Hermetia illucens nu mănâncă în mod constant, ci se hrăneşte timp de circa 5 minute, iar apoi se odihneşte pentru încă 5 minute. Totuşi, un grup de câteva mii curg continuu precum o fântână vie care se loveşte de marginea mâncării, scrie Science News.

Şişkov şi colegii săi au descris procesul într-un articol în Journal of the Royal Society Interface publicat pe 6 februarie.

S-au folosit tehnici împrumutate de la studierea fluidelor, considerând larvele ca particule dintr-un curent în mişcare şi căutând tipare de curgere în masa de până la 10.000 de indivizi. Cercetătorii au urmărit direcţiile larvelor, observând că în jurul unei bucăţi de mâncare se forma o curgere verticală, similară cu cea a fântânilor.

O înălţare de larve înconjoară bucata de mâncare. În centru, creează o fântână vie, pe măsură ce larvele de jos le împing şi le înlocuiesc pe cele care fac o pauză în mâncare. Acestea din urmă urcă şi sunt împinse spre margine, în afara „coloanei”. Procesul face ca hrana să se rotească deasupra (imaginea de mai jos).

Credit: O. Şişkov et al/Journal of the Royal Society Interface

De asemenea, aceasta nu este doar o bizarerie ştiinţifică, ci oferă o imagine a modului de organizare a unor organisme care pot ajuta la eliminarea deşeurilor, având în vedere apetitul insaţiabil al larvelor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O femeie s-a întors din vacanţă cu o larvă de muscă ce ”şi-a făcut casa” în fruntea ei

Tratamentul cu larve de muşte vindecă rănile

VIDEO. Un savant curajos a decis să crească larve în pielea lui. Imaginile vorbesc de la sine

Un aspect interesant despre ”viaţa secretă” a albinelor a fost scos la iveală

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase