Home » Natură » Biodiversitatea de pe Pământ nu este mai crescută în prezent decât în urmă cu 60 milioane de ani

Biodiversitatea de pe Pământ nu este mai crescută în prezent decât în urmă cu 60 milioane de ani

Biodiversitatea de pe Pământ nu este mai crescută în prezent decât în urmă cu 60 milioane de ani
Publicat: 22.02.2019
Nivelul crescut al biodiversităţii de la sol din prezent nu este un fenomen recent. Diversitatea de pe Terra era similară şi acum cel puţin 60 milioane de ani, la scurt timp după dispariţia dinozaurilor.

Conform unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Birmingham, numărul de specii din comunităţile ecologice de pe uscat a crescut doar sporadic în anumite perioade geologice, cu o creştere rapidă a diversităţii desfăşurată pe zeci de milioane de ani, scrie Phys.

Anterior, mulţi cercetători au afirmat că diversitatea a crescut în mod stabil în timpul perioadelor geologice, ceea ce ar însemna că biodiversitatea din prezent este mai amplă decât cea din urmă cu zeci de milioane de ani. În prezent, cercetătorii au reuşit să studieze datele fosilelor colectate de paleontologi în ultimii 200 de ani, ce provin din 30.000 de zone diferite de pe glob. Echipa s-a axat pe datele vertebratelor de pe uscat ce provin de la primele apariţii ale grupului de animale, în urmă cu aproximativ 400 milioane de ani.

Rezultatele arată că numărul mediu de specii din comunităţile ecologice de vertebrate terestre nu a crecut timp de zeci de milioane de ani. Ei sugerează că interacţiunea dintre specii, inclusiv competiţia pentru hrană şi spaţiu a limitat, per total, numărul de specii ce pot coexista.

„Cercetătorii consideră deseori că diversitatea speciilor a crescut de-a lungul milioanelor de ani, fapt ce ar duce la o diveristate mai mare în  prezent. Cercetarea noastră arată că numărul de specii din comunităţile terestre este limitat pe perioade lungi de timp, fapt ce contrazice rezultatele multiplelor experimente, iar acum trebuie să înţelegem de ce are loc acest lucru”, a declarat dr. Robert Close, principalul autor al studiului din cadrul Universităţii din Birmingham.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Antarctica ascunde o nebanuita biodiversitate

Un studiu ajunge la o estimare îngrijorătoare: oamenii au distrus 60% din biodiversitatea globală a animalelor

Care sunt plantele care îţi vor aduce toate păsările în grădină şi cum poţi ajuta la conservarea biodiversităţii

Metoda inedită prin care se poate proteja biodiversitatea de activităţile umane nocive

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase