Home » Natură » În doar câteva generaţii, cantitatea de carbon din atmosferă va atinge un nivel catastrofal

În doar câteva generaţii, cantitatea de carbon din atmosferă va atinge un nivel catastrofal

În doar câteva generaţii, cantitatea de carbon din atmosferă va atinge un nivel catastrofal
Publicat: 25.02.2019
Nivelul emisiilor totale ale dioxidului de carbon ar putea ajunge în doar 140 de ani la cel stabilit în ultimul eveniment major de încălzire de acum 56 de milioane de ani.

Noul studiu a găsit că oamenii pompează dioxid de carbon în atmosferă la o rată de 9-10 ori mai ridicată decât gazul cu efect de seră în timpul Maximului Termic Paleocen-Eocen, un eveniment de încălzire globală care a avut loc acum aproape 60 de milioane de ani. Rezultatele sugerează că dacă emisiile de carbon continuă să se ridice, cantitatea totală de CO2 care intră în atmosferă ar egala până în anul 2159 cantitatea eliberată în timpul evenimentului din Paleocen-Eocen, scrie Phys.

„Tu şi eu nu vom fi aici în 2159, dar ne aflăm la doar 4 generaţii distanţă”, a precizat Philip Gingerich, cercetător în paleoclimat de la University of Michigan şi autor al noului studiu în jurnalul Paleoceanography and Paleoclimatology. 

Deseori, savanţii folosesc acest eveniment din istoria geologică a Pământului ca un standard pentru a compara schimbările climatice moderne. Dar noul studiu arată că suntem pe punctul de a ajunge la acest nivel mult mai devreme decât s-a crezut anterior, întrucât ritmul încălzirii de astăzi depăşeşte orice eveniment climatic care a avut loc de la dispariţia dinozaurilor.

Consecinţele asupra mediului ale nivelurilor de carbon sunt neclare, dar temperaturile ridicate vor duce multe specii la dispariţie, iar cele norocoase vor migra sau se vor putea adapta. De asemenea, va fi nevoie de mii de ani înainte ca atmosfera să se răcească. „Va fi nevoie de o perioadă lungă de timp pentru ca dioxidul de carbon să ajungă din nou în crusta Pământului”, a precizat Larisa DeSantis de la Vanderbilt University, care nu a participat la acest studiu. „Nu este un eveniment pe termen scurt. Vom avea multe mii de ani de lume mai caldă dacă nu acţionăm rapid”, a adăugat cercetătoarea.

În noul studiu, Gingerich a găsit o metodă de a compara matematic emisiile de carbon de acum cu cele din Paleocen-Eocen pe aceeaşi scară de timp. „Pentru mine, a demonstrat cât de rapide şi cât de semnificative sunt consecinţele carbonului pe care îl producem ca oameni”, a precizat savantul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cantitatea de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă a atins un nivel periculos. ”Nu s-a mai întâmplat de mai bine de 3.5 milioane de ani”

Dioxidul de carbon din atmosferă a atins un nivel RECORD. O astfel de valoare nu a mai fost întâlnită în ultimii 800.000 de ani

Efectul SURPRINZĂTOR pe care îl are dioxidul de carbon asupra procesului de dezvoltare a zonelor cu vegetaţie

Motivul surprinzător pentru care oceanele au absorbit mai mult carbon în ultimul deceniu

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase