„Nematodele cauzează boli cronice serioase şi sunt des întâlnite în animalele de fermă. Unele chiar pot infecta oameni. Aceşti paraziţi au etape de dezvoltare care se hrănesc în mod normal cu bacterii înainte de a infecta gazda finală. Acest studiu descrie o specie nou-descoperită, numită Chryseobacterium nematophagum – sau bacilul morţii de aur – care omoară în mod eficient o gamă largă de nematode parazite”, a precizat Antony Page de la University of Glasgow, autorul studiului.
Cercetătorii au observat că o larvă de nematod de Caenorhabditis elegans, care se hrăneşte cu această bacterie, devine imobilizată în doar o oră, iar jumătate dintre larvele expuse au murit în 3-4 ore. După 7 ore de la ingerarea bacteriei, toţi viermii au murit. După 24 de ore, doar conturul larvelor, reprezentând exoscheletul acestora, mai putea fi observat, scrie Phys.
Viermii nu au fost respinşi de prezenţa bacteriei. În experimentele de laborator, viermii au rămas pe „pajiştile” cu bacterii cultivate de cercetători şi le-au ingerat. Apoi, bacteriile s-au înmulţit şi au consumat paraziţii din interior.
Pentru a investiga ce gene pot fi implicate în această capacitate. Au găsit că bacteria are anumite gene care codifică enzime care distrug chitina şi colagenul. Aceste gene fac parte din circa 13% din genomul bacteriei care este unic la Chryseobacterium nematophagum.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Tulburările asociate obezităţii ar putea fi tratate cu ajutorul viermilor paraziţi
Descoperire incredibilă în stomacul unei tinere de 22 de ani. Inclusiv medicii au fost şocaţi – FOTO