Home » Natură » Sute de ”ouă de gheaţă”, descoperite pe o plajă din Finlanda

Sute de ”ouă de gheaţă”, descoperite pe o plajă din Finlanda

Sute de ”ouă de gheaţă”, descoperite pe o plajă din Finlanda
Publicat: 17.11.2019
Fotograful amator Risto Mattila a descoperit pe plajele insulei Hailuoto câteva sute de „ouă de gheaţă”.

Aflat într-o plimbare pe plajele insulei Hailuoto, teritoriu finlandez, fotograful amator Risto Mattila a făcut o descoperire interesantă pe care a împărtăşit-o cu internetul: câteva sute de „ouă de gheaţă”, notează Sceince Alert.

„Am fost cu soţia mea pe plaja Marjaniemi. Vremea a fost însorită, aproximativ -1 Celsius şi a fost o zi în care vântul bătea destul de tare”, a declarat Mattila. „Acolo am găsit acest fenomen uimitor. De-a lungul plajei, lângă linia apei, erau ouă de zăpadă şi gheaţă”.

Cercetătorii explică faptul că aceste bucăţi de gheaţă cu forme atât de precise şi bizare se formează doar în anumite condiţii meteorologice. Astfel, la o temperatură apropiată de cea a îngheţului, apa din mare începe să se „agaţe” de diferitele obiecte care plutesc în ea: deşeuri sau fulgi de zăpadă. Odată cu mişcarea valurilor, apa care îngheaţă în jurul particulelor formează noi starturi care, în final, fac ca bucata respectivă de gheaţă să fie prea mare pentru a mai pluti. În cazul acestor ouă, briza constantă este cea care a dus la formarea acestora.

După cum explică cercetătorii, dar şi o scurtă căutare pe internet, acest fenomen, în care apa lacurilor sau a oceanelor duce la formarea unor bucăţi mai mult sau mai puţin sferice de gheaţă tinde să fie mult mai comună decât am crede. Cu ajutorul tehnologiei, când un astfel de eveniment are loc, mult mai mulţi oameni pot vedea ce s-a întâmplat.

Citeşte şi:

Fenomen misterios. Peştera în care se formează gheaţă doar vara

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase