Home » Natură » Cum bea apă un koala? Într-un alt fel faţă de cum ai putea crede

Cum bea apă un koala? Într-un alt fel faţă de cum ai putea crede

Publicat: 09.05.2020
Cum bea apă un koala? Într-un alt fel faţă de cum ai putea crede
Sursa foto: Pixabay
Oamenii de ştiinţă au rezolvat un mister vechi în legătură cu comportamentul koala. Este vorba de modul în care aceste mamifere marsupiale erbivore din Australia consumă apa necesară pentru a trăi.

Un nou studiu descrie în premieră comportamentul de băut al mamiferului koala, numit şi ursul cu pungă. Cercetătorii au descoperit că, în sălbăticie, koala linge apa care se scurge pe suprafaţa netedă a trunchiurilor de copaci în timpul precipitaţiilor, un fenomen numit „apa absorbită de plante”, şi nu se bazează doar pe conţinutul de apă din frunzele pe care le consumă.

Rezultatele, despre care cercetătorii au spus că ar putea fi utile în eforturile de conservare a koala, s-au bazat pe 46 de observaţii ale urşilor cu pungă din sălbăticie, efectuate în perioada 2006-2019, în mare parte în You Yangs Regional Park  din statul Victoria, Australia.

Koala, care nu sunt urşi, deşi mulţi cred în mod eronat acest lucru, îşi petrec cea mai mare parte a vieţii în copacii de eucalipt. Hrana lor se bazează pe frunze de eucalipt, consumând zilnic în mod normal circa 500 – 800 grame de astfel de frunze.

Exista credinţa că, într-una dintre limbile aborigene australiene, cuvântul „koala” însemna „fără băutură”, lucru care i-a derutat mereu pe specialiştii în domeniu.

„Se presupune că koala nu bea niciodată apă în sălbăticie sau că bea doar ocazional. Comportamentul de băut a fost deseori considerat neobişnuit şi atribuit bolilor sau stresului termic sever”, a afirmat Valentina Mella, etolog la Universitatea din Sydney, citată de Reuters. În timpul incendiilor de vegetaţie de anul acesta din Australia, un koala a fost filmat în timp ce bea apă de ploaie de pe o şosea.

Aceste mamifere marsupiale erbivore dorm aproximativ 20 de ore pe zi pentru a-şi conserva energia extrem de necesară digestiei.

Koala sunt animale nocturne, deci sunt active doar noaptea şi sunt arboricole, ceea ce înseamnă că trăiesc în copaci şi se bazează pe ei pentru hrană, adăpost şi, aşa cum tocmai am descoperit, pentru băut”, a precizat Mella.

Potrivit acesteia, „koala îşi petrec de fapt 98% din viaţa lor în copaci şi singurul moment în care coboară pe sol este atunci când încearcă să găsească un alt copac cu un aport alimentar mai generos sau sunt în căutarea unui partener”.

Studiul a fost publicat în revista Ethology.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Imagini dramatice: O femeie îşi riscă viaţa pentru a salva un koala

În Australia a fost găsit un urs koala cu un ochi albastru şi unul maro

Ursii koala nu au stramosi in megafauna Terrei

Singurul orfelinat pentru puii de urs din Europa se găseşte în România

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase