Home » Natură » Cum a evoluat creierul păsărilor?

Cum a evoluat creierul păsărilor?

Cum a evoluat creierul păsărilor?
Credit foto: Pixabay
Publicat: 24.05.2020

Folosind date legate de craniile dinozaurilor și ale creierelor păsărilor din prezent, oamenii de știință au putut cum au evoluat acestea.

Un studiu recent, demonstrează că înainte de extincția în masă de la sfârșitul Cretacicului, păsările și dinozaurii non-aviari prezentau mărimi relativ similare ale creierelor. După acest eveniment, unele păsări au trecut printr-o schimbare dramatică care a avut ca rezulat un nou raport corp-creier, notează Science Daily.

„Una dintre marile surprize a fost că dimensiunile mici ale corpului se dovedesc a fi un factor major în evoluția păsărilor cu creier mare”, explică dr. Daniel Ksepka, autor al studiului și curator al Muzeului Bruce,  Statele Unite ale Americii.

”Multe familii de păsări de succes au evoluat creierele proporțional mari, reducându-și dimensiunile corpului, în timp ce creierul lor a rămas aproape la fel de mare ca cel al strămoșilor lor cu corpul mai mare”, explică cercetătorul.

Pentru a înțelege modul în care mărimea creierului a evoluat în raport cu corpul acestora, o echipă de 37 de cercetători au adunat datele produse de către scanările a câteva sute de cranii de păsări și dinozauri. Datele acestea au fost combinate cu cele produse de către scanările creierului unor păsări moderne și apoi analizate în raport cu masa corporală.

O evoluție inegală

„Nu există o linie clară de evoluție între creierul dinozaurilor avansați și cel al păsărilor primitive”, explică dr. Amy Balanoff, cercetătoare a Universității Johns Hopkins. „Păsările precum emu sau porumbeii au aceleași dimensiuni ale creierului pe care le-ar prezenta un dinozaur theropod cu aceleași dimensiuni corporale și, de fapt, unele specii precum Moa au creierele mai mici decât ne-am aștepta”.

Cercetătorii au identificat două grupuri de păsări care prezintă creiere neobișnuit de mari în raport cu masa lor: papagalii și corvidele, din care fac parte corbii, ciorile și alte specii înrudite. Aceste păsări prezintă abilități cognitive superioare, printre acestea numărându-se abilitatea de a folosi unelte, de a folosi limbaj sau chiar de a-și aminti fețele umane.

„Ciorile sunt hominizii păsărilor”, spune dr. Jeroen Smaers, cercetător al Universității Stony Brook, Statele Unite ale Americii. „la fel ca strămoșii noștri acestea au evoluat crescându-și mărimea corpului și a creierului în același timp, creșterea în volum a creierului având loc chiar mai repede”.

Studiul Tempo and Pattern of Avian Brain Size Evolution a fost publicat în Current Biology.

Citește și:

Penele au apărut înainte cu milioane de ani ca păsările să evolueze
De la dinozaur la pasăre: cum au învăţat păsările să zboare?
O specie de păsări care a intrat în extincţie acum 136.000 de ani a ”revenit la viaţă” după ce a evoluat din nou
Descoperirea unei fosile de dinozaur asemănătoare liliacului oferă detalii neştiute depre evoluţia păsărilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase