Home » Natură » Corbii tineri au funcții cognitive mai dezvoltate decât cele alor maimuțelor adulte

Corbii tineri au funcții cognitive mai dezvoltate decât cele alor maimuțelor adulte

Publicat: 19.12.2020

Dacă ar fi existat o organizație Mensa pentru animale, corvidele ar fi fost, cu siguranță, membri de onoare. Aceste păsări își pot face planuri și pot confecționa unelte la fel ca noi. Într-adevăr, sunt foarte deștepte.

Însă, cercetătorii au descoperit acum că dezvoltarea lor cognitivă ar putea fi chiar mai rapidă decât cea a oamenilor. Corbii comuni (Corvus corax) domesticiți își capătă toate abilitățile mintale până la vârsta de patru ani.

Oamenii de știință de la Institutele Max Planck pentru Ornitologie și Antropologia Evoluționară din Germania au supus opt corbi unui experiment, o versiune modificată a testului Primate Cognition Test Battery (PCTB) la fiecare patru luni după ce păsările s-au născut.

Această serie de teste nu doar că analizează abilitățile de „gândire”, cauzalitatea și folosirea de unelte, dar și identifică abilități sociale, de comunicare și teoria minții.

Descoperirea surprinzătoare făcută de cercetători

Cercetătorii au comparat rezultatele obținute de păsări cu datele colectate anterior de la maimuțe, inclusiv rezultate de la cimpanzei (Pan troglodytes) și urangutani (Pongo pygmaeus), precum și papagali.

Oamenii de știință au descoperit că la vârsta de doar patru luni, corbii dețin deja abilități cognitive și sociale așteptate de la corbii adulți. Descoperirea este surprinzătoare având în vedere că la această vârstă creierul corbilor nu este pe deplin dezvoltat, potrivit Science Alert.

Aceste abilități sunt comparabile cu cele alor maimuțelor, iar asta înseamnă că, de fapt, un corb care abia poate să zboare este capabil să rezolve probleme care l-ar pune pe gânduri pe un urangutan.

Cum au fost conturate aceste abilități cognitive ale corbilor

Lăsând la o parte talentul limitat pentru înțelegerea spațiilor, comparațiile dintre rezultatele corbilor și cele ale maimuțelor au fost remarcabil de similare. Abilitățile sociale și cognitive, chiar și în rândul corbilor de patru luni, au fost comparabile.

Totuși, poate că nu ar trebui să fim surprinși de aceste rezultate. Cunoaștem deja inteligența corvidelor și știm prea bine că aceste păsări au vieți sociale complexe, trec prin stări emoționale și concurează pentru resurse.

„Având în vedere că viața socială a corbilor și a altor corvide este foarte competitivă, toate aspectele abilităților cognitive au fost conturate prin nevoia de a concura cu celelalte animale congenere”, au scris cercetătorii.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au demonstrat pentru prima oară că ciorile sunt capabile de gândire conștientă

Cât de inteligente pot fi ciorile? Unele au trecut testul bezelei

Cât de inteligente sunt ciorile şi corbii? Fascinantele cazuri relatate de cercetători

Ciorile au capacitatea să creeze unelte prin intermediul memoriei

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase