Home » Istorie » Marinarii Māori au ajuns în Antarctica cu 1.200 de ani înaintea europenilor

Marinarii Māori au ajuns în Antarctica cu 1.200 de ani înaintea europenilor

Publicat: 14.06.2021

Antarctica este considerată a fi ultimul continent de pe Terra care a fost „cucerit”, primele călătorii înregistrate în sudul înghețat având loc în anii 1820. Un studiu recent răstoarnă însă această teorie.

O cercetare aduce dovezi că marinarii Māori (populație indigenă polineziană din Noua Zeelandă) au explorat Antarctica cu 1.200 de ani înainte de expedițiile europene, prima navă ajungând pe continent în secolul al VII-lea.

Combinând istoriile orale tradiționale cu „literatura gri”, adică cercetări și rapoarte care nu apar în surse academice convenționale, autorii studiului publicat în Journal of the Royal Society of New Zealand caută să pună laolaltă istoria de lungă durată a activităților polineziene în apele polare.

Astfel, ei au notat că cele mai vechi relatări etnografice raportează că o navă denumită Te Ivi o Atea, al cărui căpitan era un om pe nume Hui Te Rangiora (cunoscut și sub numele de Ūi Te Rangiora), a sosit în Antarctica pe la începutul secolului al VII-lea.

„Călătoria și întoarcerea lui Hui Te Rangiora fac parte din istoria poporului Ngāti Rārua și aceste povești apar într-o serie de sculpturi”, au notat autorii în studiu, înainte de a preciza că „participarea maorilor la călătoriile și expedițiile din Antarctica a continuat până în prezent, dar este rareori recunoscută sau evidențiată”.

Navigatorii maori i-au ajutat pe europeni și americani în expedițiile din Antarctica

Într-adevăr, până când primele nave americane și europene au ajuns pe continent, în secolul al XIX-lea, cu mult înainte ca Robert Falcon Scott și Roald Amundsen să demareze legendarele lor expediții spre Polul Sud, navigatorii maori dezvoltaseră deja abilitățile necesare pentru a naviga cu succes în apele reci și agitate ale Antarcticii. Din această cauză, în expedițiile străine pe continentul înghețat se apela regulat la serviciile lor.

Robert Falcon Scot în expeditia de la Polul Sud / Credit foto: Profimedia

De exemplu, în expediția de explorare a Statelor Unite a fost contractat un om pe nume Te Atu pentru a participa la eforturile de a cartografia litoralului antarctic în 1840, în timp ce marinarii, medicii și oamenii de știință Māori au jucat un rol cheie în așa-numita „Eră eroică” de Explorare Antarctică la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Printre cei care au participat la aceste aventuri s-a numărat și Louis Hauiti Potaka, medic la bordul navei celei de-a doua expediții desfășurată de contraamiralul Richard Byrd între 1934 – 1935, potrivit IFL Science.

Dr. Priscilla Wehi, autorul studiului, a precizat că a descoperit că expedițiile în Antarctica și apele ei au început mult mai devreme și au continuat, mult mai târziu, odată cu participarea și sub coordonarea europenilor. Potrivit acesteia, timp de secole au fost efectuate diverse activități, dincolo de cercetare științifică și pescuit.

Vă recomandăm să citiți și:

Oceanul ascuns de sub Antarctica

O bază ”fantomă” din Antarctica îşi continuă activitatea fără prezenţa umană

De ce unele aisberguri din Antarctica sunt verzi? Cercetătorii susţin că au rezolvat misterul vechi de un secol

Sub aisbergul masiv din Antarctica s-a descoperit o zonă fascinantă care a stat ascunsă timp de 120.000 de ani

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase