Home » Natură » Cele șapte trăsături de personalitate ale pisicilor

Cele șapte trăsături de personalitate ale pisicilor

Cele șapte trăsături de personalitate ale pisicilor
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 18.09.2021

Un nou studiu a descoperit că pisicile au șapte trăsături de personalitate.

În afară de studiile „Myers-Briggs” și „Big Five”, un sondaj axat pe feline încearcă să arate că și pisicile au un număr succint de trăsături de personalitate.

Studiul, publicat în revista Animals, a constatat că șapte trăsături sunt responsabile pentru personalitățile și comportamentele pisicilor. Mai mult, aceste trăsături variază de la rasă la rasă.

„Comparativ cu câinii, se știu mai puține date despre comportamentul și personalitatea pisicilor și există cerere pentru identificarea problemelor și factorilor de risc”, a declarat autorul și cercetătorul Salla Mikkola, citat de IFL Science.

Trăsăturile de personalitate și de comportament ale pisicilor

Cercetătorii au realizat un sondaj cu 138 de întrebări pentru proprietarii de pisici, pentru a oferi informații despre trecutul, starea de sănătate și comportamentele felinelor. Printre altele, proprietarii au fost rugați să precizeze sexul, rasa, culoarea blănii, data nașterii și activitatea principală a pisicilor lor. Un total de 4.316 pisici au fost incluse în testul final.

În urma sondajului, cercetătorii au identificat șapte trăsături, cinci legate de personalitate și două de comportament:

  • Active / jucăușe
  • Frica
  • Agresivitate față de oameni
  • Sociabilitatea față de oameni
  • Sociabilitate față de pisici
  • Folosirea litierei (unele știu, altele nu)
  • Îngrijire excesivă

Studiul a constatat că animalele, precum și indivizii, au trăsături distincte de personalitate și comportament. Dintre cele 26 de rase studiate, „cea mai înfricoșătoare a fost rasa Albastru de Rusia, în timp ce rasa abisiniană a fost cel mai puțin înfricoșătoare”, potrivit profesorului Hannes Lohi, autorul studiului.

„Pisica din rasa bengal a fost cea mai activă, în timp ce persana și cea exotică au fost cele mai leneșe. Rasele care necesită cea mai multă îngrijire sunt siameză și balineză, în timp ce pisica Van Turcească a arătat un nivel mult mai mare de agresivitatea față de oameni și mai scăzut față de alte feline”, a mai spus autorul studiului.

Lohi consideră că acesta este „cel mai amplu și semnificativ sondaj de până acum”, deoarece proprietarii au completat de două ori chestionarul, la intervale de timp diferite.

Cercetările efectuate vor permite experților și proprietarilor de pisici să identifice factorii genetici, de mediu și de personalitate care ar putea determina comportamentul felinelor.

Citește și:

Un studiu a testat loialitatea pisicilor față de oamenii lor. Concluzia a fost cât se poate de clară

Motivul surprinzător pentru care miaună pisicile

Viaţa ascunsă a pisicii tale. Un studiu arată de ce ar trebui să o ţii mereu în casă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase