Home » Natură » Rămășițele ultimului tigru tasmanian, considerate pierdute, au fost redescoperite

Rămășițele ultimului tigru tasmanian, considerate pierdute, au fost redescoperite

Publicat: 08.12.2022

Rămășițele ultimului tigru tasmanian au fost considerate pierdute pentru totdeauna, dar cercetătorii au redescoperit blana și scheletul animalului conservate într-un muzeu din Tasmania.

Cu dungile unui tigru și cu un corp asemănător celui de câine, tigrul tasmanian era, de fapt, un marsupial mare. Mamiferele cu marsupiu erau cândva răspândite în toată Australia, deși la începutul secolului XX aria lor de răspândire era limitată la Tasmania.

Rămășițele ultimului tigru tasmanian aflat în captivitate au fost incluse, din greșeală, într-un program educațional despre anatomia acestor creaturi demult dispărute, potrivit cercetătorilor. Părți din pielea specimenului prezintă încă blana aplatizată în locurile în care elevii au fost lăsați să o mângâie. Nimeni nu și-a dat seama cu ce aveau de-a face la momentul respectiv, iar în anii 1980 corpul a fost depozitat și uitat într-un muzeu din Tasmania.

Care este povestea ultimului tigru tasmanian?

După ce a fost capturată ilegal de un vânător pe nume Elias Churchill în mai 1936, femela de tigru tasmanian a fost vândută în secret la grădina zoologică Beaumaris din Hobart, Tasmania, acum închisă, acolo unde a și murit doar câteva luni mai târziu.

La acea vreme, nimeni nu și-a dat seama că acesta ar fi fost ultimul tigru tasmanian care ar fi onorat o grădină zoologică. De fapt, înregistrările sugerează că oamenii încă mai vânau tigri tasmanieni sălbatici mult după 1936.

„Timp de ani de zile, mulți curatori și cercetători au căutat rămășițele sale fără succes, deoarece niciun material de thylacine datând din 1936 nu fusese înregistrat în colecția zoologică, astfel încât s-a presupus că trupul său fusese aruncat”, a spus Robert Paddle de la Universitatea Catolică din Australia.

Pielea tăbăcită a animalului a fost descoperită într-o secție neașteptată a muzeului

Vânătoarea de comori a fost reaprinsă de curând, atunci când Paddle și Kathryn Medlock, curator onorific la Muzeul și Galeria de Artă Tasmaniană (TMAG), au dat peste un raport nepublicat. Acesta nu se afla în secția de zoologie a muzeului, unde cercetătorii îl căutaseră înainte, ci în secția educativă a muzeului.

„Pielea a fost tăbăcită cu grijă ca o piele plată de către taxidermistul muzeului, William Cunningham, ceea ce însemna că putea fi ușor de transportat și folosit ca specimen demonstrativ pentru cursurile școlare despre marsupialele tasmaniene”, a explicat Medlock.

Ce a dus la dispariția tigrilor tasmanieni?

Vânătoarea a contribuit la dispariția tigrilor în Tasmania, alături de posibilele boli și perturbarea habitatului pe măsură ce europenii au invadat fortăreața rămasă a animalului, conform Science Alert.

Deși este probabil că mai existau thylacines în sălbăticie la acea vreme, acesta a fost ultimul individ în captivitate vreodată la o grădină zoologică. Rămășițele ultimului tigru tasmanian cunoscut sunt acum expuse la TMAG pentru a fi văzute de orice vizitator curios.

Vă mai recomandăm și:

Un film cu ultimul tigru tasmanian, dispărut acum 85 de ani, a fost refăcut color

Lupul marsupial sau tigrul tasmanian, dispărut de aproape 100 de ani, ar putea fi readus la viață

Gemeni de tigru de Sumatra, specie pe cale de dispariție, născuți la o grădină zoologică din SUA

Cum sunt afectați tigrii pe cale de dispariție de drumuri și căi ferate?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase