Home » Natură » Cei mai mulți microbi de pe fundul oceanelor sunt aproape inactivi

Cei mai mulți microbi de pe fundul oceanelor sunt aproape inactivi

Publicat: 28.12.2022

O echipă de cercetători de la Universitatea din Viena, Austria, care lucrează cu un coleg de la Universitatea din Tsukuba, Japonia, a descoperit că cei mai mulți microbi de pe fundul oceanelor sunt în mare parte inactivi.

Grupul descrie studiul lor pe termen lung asupra microbilor de la mare adâncime din oceanele Atlantic și Pacific și din Marea Mediterană în revista Nature Geoscience.

Timp de mulți ani, oamenii de știință au presupus că oceanele lumii erau pline de microbi care ar mânca orice s-ar întâmpla să moară în apele lor. Și, deși s-a constatat că acest lucru este adevărat, nu este adevărat în modul la care ne-am gândi, cel puțin nu conform constatărilor acestei noi cercetări.

Ecosistemul subacvativ

Cercetările anterioare au sugerat că cel puțin unele părți ale adâncimilor oceanelor fie sunt lipsite de microbi, fie adăpostesc microbi care nu consumă biomaterie. De exemplu, un sandviș găsit într-un submersibil scufundat cu trapa deschisă, cu greu se deteriorase, chiar și după 10 luni petrecute sub apă.

Totuși ecosistemul subacvatic este larg și variat, unele zone fiind mai propice descompunerii biomoleculare decât altele.

Astfel de observații i-au determinat pe alți cercetători să sugereze că anumite tipuri de alge marine ar putea extrage carbon din aer, scufundându-l odată cu ele atunci când mor și ducându-l în apă foarte adâncă și rece. Dar acest lucru nu pare a fi probabil, deoarece noi dovezi sugerează că microbii din ocean nu sunt la fel peste tot, scrie Phys.org.

De ce studiază cercetătorii microbi de pe fundul oceanelor?

Pentru a afla mai multe despre acești microbi de pe fundul oceanelor, cercetătorii au navigat în jurul lumii, colectând mostre; dar în loc să le ridice la bordul navei lor, unde s-ar putea schimba din cauza diferențelor de presiune, cercetătorii au folosit sonde fluorescente: microbii cu rate de respirație mai mari străluceau mai mult, lucru folosit de cercetători ca formă de măsurare. Ei au adus câteva dintre diferitele tipuri de microbi și la bord, pentru a efectua studii genetice.

Privind datele, cercetătorii au fost surprinși să descopere că doar 3% dintre microbii pe care i-au studiat transformă oxigenul în CO2. Restul au fost în mare parte inactivi, din cauza presiunii, au teoretizat cercetătorii.

Ei au descoperit, de asemenea, că emisiile de gaze cu efect de seră care ajung în ocean sunt distribuite foarte inegal, ceea ce sugerează că încercarea de a folosi oceanele pentru a stoca mai mult CO2 este în prezent impracticabilă și poate nesăbuită. De asemenea, acest lucru arată că oamenii de știință oceanică încă au o înțelegere foarte limitată a chimiei oceanelor.

Vă recomandăm să citiți și:

Cântecele balenelor traversează Pacificul și ar putea chiar să înconjoare planeta

Cel mai singuratic copac din lume ar putea oferi noi informații despre climă

Ferigile au furat ADN de la alte organisme, au descoperit cercetătorii

Cercetătorii au găsit un recif de corali în deșert și este uriaș

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase