Home » Natură » Miliardarii produc de 1 milion de ori mai multe emisii decât oamenii obișnuiți

Miliardarii produc de 1 milion de ori mai multe emisii decât oamenii obișnuiți

Publicat: 15.11.2022

Miliardarii produc de un milion de ori mai multă distrugere a mediului decât o persoană obișnuită, atunci când vine vorba de planetă, se arată într-un studiu demarat de organizația Oxfam, care luptă împotriva inegalității.

Acesta a analizat investițiile celor mai bogați 125 de miliardari și a descoperit că emisiile cumulate ale acestora sunt de un milion de ori mai mari decât media, iar investițiile lor sunt responsabile pentru 70% din această cifră.

În total, emisiile ajung la un număr uimitor de 393 de milioane de tone de dioxid de carbon (CO2) în fiecare an, ceea ce reprezintă aceeași cantitate ca și Franța.

De ce produc miliardarii mai multă poluare?

Având în vedere că miliardarii dețin în total 2,4 trilioane de dolari (2,1 trilioane de lire sterline) în 183 de companii, aceștia au o participație importantă în producerea de emisii, potrivit IFLScience.

„Emisiile generate de stilul de viață al miliardarilor – din cauza utilizării frecvente a avioanelor private și a iahturilor – sunt de mii de ori mai mari decât cele ale unei persoane obișnuite, ceea ce este deja complet inacceptabil. Dar dacă ne uităm la emisiile provenite din investițiile lor, atunci emisiile lor de carbon sunt de peste un milion de ori mai mari”, a declarat Nafkote Dabi, responsabil pentru schimbări climatice la Oxfam, într-un comunicat.

Ce ar trebui să facă guvernele lumii?

Studiul mai arată că investițiile miliardarilor în industrii poluante, cum ar fi combustibilii fosili și cimentul, sunt duble față de media companiilor din grupul S&P 500.

Miliardarii dețin participații importante în multe dintre cele mai mari și mai puternice corporații din lume, ceea ce le conferă puterea de a influența modul în care acționează aceste companii.

Autorii studiului sunt de părere că guvernele trebuie să le tragă la răspundere, legiferând pentru a obliga corporațiile și investitorii să reducă emisiile de carbon, impunând cerințe de raportare mai stricte și noi impozite pe avere și pe investițiile în industriile poluante.

Vă mai recomandăm și:

Orașele de lemn ar putea reduce emisiile de carbon cu 100 de miliarde de tone până în 2100

Cancelarul Germaniei avertizează asupra revenirii la combustibilii fosili

Miliardarii lumii, îngrijorați de o recesiune iminentă. „Cum supraviețuiesc oamenii?”

O parte dintre „jucăriile” pe care le cumpără miliardarii

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase