Home » Natură » Goana globală după colagen distruge pădurile din Brazilia

Goana globală după colagen distruge pădurile din Brazilia

Goana globală după colagen distruge pădurile din Brazilia
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.04.2023

Zeci de mii de vite crescute la ferme, care reprezintă motivul distrugerii pădurilor tropicale, sunt folosite pentru a produce colagen – ingredientul activ din anumite suplimente pentru frumusețe și cel care se află în centrul unei isterii globale.

Legăturile dintre vită, soia și defrișările din Brazilia sunt bine știute, însă puțină atenție a fost concentrată asupra industriei de colagen, aflată în plină creștere și estimată la peste 4 miliarde de dolari.

Colagenul poate fi extras din pești, porci și vite, iar cei mai înfocați utilizatori susțin că această proteină poate îmbunătăți sănătatea părului, a pielii și a articulațiilor, încetinind procesul de îmbătrânire. Pe lângă companiile de frumusețe și de wellness, și industria farmaceutică sau cea alimentară au început să folosească acest ingredient.

De ce colagenul este la mare căutare?

Totuși, o investigație efectuată de către jurnaliștii de la The Guardian, împreună cu alte entități, arată că vitele crescute în fermele din Brazilia provoacă defrișări din cauza abatoarelor care deservesc lanțurile internaționale de aprovizionare cu colagen.

Jennifer Aniston, cunoscuta actriță din serialul „Friends” a numit colagenul „lipiciul care tine toate țesuturile laolaltă”, ea susținând că folosește de mulți ani colagenul pe care îl adaugă în cafeaua de dimineață. Actrița ar folosi colagen de la una dintre companiile care se aprovizionează de la fermele supuse investigației.

În vreme ce există studii care indică faptul că administrarea orală de colagen poate îmbunătăți articulațiile și sănătatea pielii, Harvard School of Public Health avertizează cu privire la un posibil conflict de interese – multe (dacă nu chiar toate) dintre studii ar fi finanțate chiar de industriile din domeniu.

Studiile care promovează beneficiile colagenului, cu semne de întrebare

Potrivit The Guardian, companiile de colagen nu sunt obligate să urmărească impactul asupra mediului înconjurător. Iar spre deosebire de vită, soia, ulei de palmier și alte astfel de mărfuri alimentare, nici colagenul nu este cuprins în legislația UE pentru prevenirea defrișărilor.

Proteina provenită de la vite este un produs secundar al industriei bovinelor, însă întregul proces este, în Brazilia, responsabil de 80% dintre pierderile din pădurea amazoniană. Și fenomenul nu se va opri, deoarece cererea pentru vită, piele și colagen a crescut, drept urmare va crește și suprafața de pădure distrusă.

Animalele sunt, de multe ori, mutate de la o fermă la alta, în diferite etape ale dezvoltării lor, iar o vită născută pe un teren defrișat poate fi îngrășată pentru sacrificare la o fermă „curată”. Ricardo Negrini, procuror federal în Brazilia, a spus că, în prezent, toate companiile din industria cărnii dețin capacitatea de a urmări originea vitelor pe care le cumpără.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Defrișările din pădurea amazoniană din Brazilia au ajuns la un nivel record

Programul Gedi de scanare a pădurilor, de la NASA, a fost salvat în ultima clipă

Iată cum ajuți planeta dacă te uiți la documentare despre natură

Pădurile montane dispar într-un ritm accelerat, avertizează un studiu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase