Home » Natură » Solul de sub cel mai vulnerabil ghețar din Antarctica a fost cartografiat pentru prima dată

Solul de sub cel mai vulnerabil ghețar din Antarctica a fost cartografiat pentru prima dată

Solul de sub cel mai vulnerabil ghețar din Antarctica a fost cartografiat pentru prima dată
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22.06.2023

Efectele schimbărilor climatice sunt observate peste tot în lume, dar regiunile polare se confruntă cu schimbări care nu au fost văzute în altă parte. În Antarctica, ghețarii se topesc și se retrag, iar cel mai vulnerabil este masivul ghețar Thwaites.

Acum, cercetătorii au cartografiat pentru prima dată solul de sub ghețar, pentru a vedea cum va evolua în viitor.

Cunoscut și sub numele de „Ghețarul Apocalipsei”, Thwaites se extinde și se varsă în ocean, cea mai mare parte a platoului de gheață aflându-se sub nivelul mării.

Punctul în care ghețarul se întâlnește cu fundul mării se numește zona de împământare și s-a retras cu 14 kilometri de la sfârșitul anilor 1990, din cauza topirii.

Ghețarul Apocalipsei se extinde într-un platou de gheață care se varsă în ocean

Dacă întreaga platformă de gheață s-ar topi, asta ar adăuga aproximativ o jumătate de metru la nivelul mării în câteva secole.

Pentru a înțelege cum s-ar putea topi, cercetătorii trebuie să înțeleagă cum se mișcă, iar esențial este ceea ce se află dedesubt. Cercetătorii au folosit o varietate de metode pentru a studia solul de sub Thwaites. Se așteptau la mai multe roci și au găsit în schimb o mulțime de sedimente.

„Sedimentele permit un flux mai rapid, ca și cum ar aluneca pe noroi”, a declarat într-un comunicat autorul principal, dr. Tom Jordan, geofizician la British Antarctic Survey (BAS).

O varietate de metode pentru a studia solul de sub Thwaites

„Acum că avem o hartă a locului în care se află sedimentele alunecoase, putem prezice mai bine cum se va comporta ghețarul în viitor, pe măsură ce se retrage”, a adăugat Jordan.

Cercetarea a fost realizată cu ajutorul unui avion echipat cu radar de penetrare a gheții, un dispozitiv care poate „privi” prin sutele sau miile de metri de gheață pentru a ajunge la rocile de la sol și de pe fundul mării, precum și cu senzori sensibili la mici variații atât ale gravitației, cât și ale magnetismului din rocile de sub ghețar.

„Natura integrată a studiilor aeropurtate a fost una dintre cheile acestei cercetări. Fiecare senzor de pe aeronavă a furnizat o parte importantă, dar incompletă, a imaginii, dar prin reunirea tuturor senzorilor am putut oferi harta detaliată a geologiei sale”, a explicat Jordan, potrivit IFLScience.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au descoperit că ghețarii s-ar topi mult mai repede decât credeam

George Soros susține geoingineria climei și propune „reînghețarea” Arcticii

Ce au observat cercetătorii după ce au trimis un robot sub Ghețarul Apocalipsei?

Cum au contribuit ghețarii la formarea bolovanului Kummakivi din Finlanda?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase