Home » Natură » Test de cultură generală. Care este singurul animal ce nu poate sări?

Test de cultură generală. Care este singurul animal ce nu poate sări?

Publicat: 08.08.2023

Elefantul cântărește in medie 8.000 de kilograme, iar cel mai rapid, elefantul se poate deplasa cu aproximativ 15/16 kilometri pe oră.

„Masa lor este enormă”, spune Tony Barthel, curator al Elephant Trails și al Stației de conservare a gheparzilor de la Grădina Zoologică Națională a Smithsonian.

Într-adevăr, 8.000 de kilograme este doar media; elefanții pot atinge o greutate de până la 12.000-16.000 de kilograme.

Care sunt singurii prădători pentru elefanții adulți sănătoși?

Iar această masă apasă oarecum precar pe picioarele elefantului. „Nu este o repartizare a greutății bună pentru sărituri”, notează Barthel.

„Dacă ar fi să vă uitați la scheletul unui elefant, veți vedea că stau în vârful picioarelor”, spune Barthel. „Toate oasele sunt îndreptate direct în jos”. Această aranjare a scheletului susține greutatea, dar nu permite un arc în sus din picioare, ceea ce ar fi necesar pentru a sări.

Elefantul se poate deplasa cu aproximativ 16 – 15 kilometri pe oră

De asemenea, elefanții nu au nevoie să sară sau să se miște prea repede.

„Protecția lor constă în dimensiunea lor personală și în turma lor”, spune Barthel. Singurii prădători pentru elefanții adulți sănătoși sunt oamenii. Leii, leoparzii, hienele și crocodilii ar putea prăda puii de elefant sau adulții în vârstă foarte bolnavi.

Dacă un elefant se simte amenințat, acesta va anunța turma, care formează un cerc de protecție. Elefanții mai tineri și mai vulnerabili sunt înconjurați de un inel de adulți feroce.

Iar un mascul adult mai în vârstă poate ataca dacă se simte amenințat sau dacă se află într-o stare de agresivitate crescută determinată de nivelul crescut de testosteron, scrie Smithsonian.

Elefanții nu au nevoie să sară sau să se miște prea repede

Elefanților, în general, nu le place să ridice două picioare deodată, dar pot fi dresați să facă acest lucru. Trompa unui elefant este un instrument atât de incredibil încât reduce nevoia de a mișca întregul corp, spune Barthel.

Din ce în ce mai mult, elefanții – scoși din propriile lor habitate – au invadat așezările umane, distrugând inclusiv culturile. Unii oameni au încercat să protejeze zonele cu garduri și, deși elefanții nu pot sări un gard, le pot împinge, cu excepția cazului în care acestea sunt electrificate.

Șanțurile au eșuat, de asemenea. Dacă acestea nu sunt suficient de late sau de adânci, elefanții pur și simplu trec peste ele.

Elefanții sunt inteligenți și, în ciuda numeroaselor studii asupra acestor animale, „sunt mai multe lucruri pe care nu le știm despre ei decât cele pe care le știm”, spune Barthel.

Vă recomandăm să mai citiți și:

La fel ca oamenii, elefanții vor mâncare diferită în fiecare seară

Un elefant thailandez se întoarce acasă după mai bine de 20 de ani

„Arma secretă” care îi ajută pe elefanți să fie extrem de pricepuți la furat

Un elefant care ar fi ucis mai mulți oameni a fost mutat într-o rezervație de tigri

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase