Home » Natură » Prețul pentru sănătate pe care îl plătim pentru încălzirea cu lemne

Prețul pentru sănătate pe care îl plătim pentru încălzirea cu lemne

Prețul pentru sănătate pe care îl plătim pentru încălzirea cu lemne
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.12.2023

Încălzirea cu lemne nu este mai ieftină sau mai puțin dăunătoare mediului, însă ar putea constitui un risc major pentru sănătate, arată studii recente.

Cercetătorii de la Imperial College London au analizat fumul de lemn și de cărbune eliberat în grădini și pe străzi. Dr. James Allan s-a așezat în fața unui ecran de calculator și a privit fluxurile de date din ultimele 24 de ore.

Era clar că poluarea cu particule din oraș se schimbase în jurul apusului de Soare. În timpul zilei existau semne ale emisiilor din trafic, dar seara, aerul căpătase altă „consistență”: conținea fumul de la focurile de acasă.

Cum schimbă aerul din atmosferă încălzirea cu lemne?

„Iarna, în timpul nopții, observăm concentrații ridicate de poluare cu particule. Particulele sunt mai mici de 1 micron [o miime de milimetru, n.r.]. Există o mulțime de particule organice și de carbon negru, pe care le asociem cu funinginea.”

El a explicat cum instrumentele sale au detectat arderea lemnului folosind lumină cu diferite lungimi de undă: „Funinginea provenită din arderea lemnului absoarbe mai multă lumină ultravioletă în comparație cu emisiile de combustibili fosili, iar atunci când comparăm datele din timpul zilei cu cele din timpul nopții observăm această amprentă. Aceasta indică faptul că arderea lemnului are o influență mai puternică pe timp de noapte”.

„Arderea lemnului, risc major pentru sănătate”

Se pare că expunerea regulată are un impact asupra sănătății. Un studiu recent a estimat că, anual, 284 de londonezi mor prematur din cauza poluării aerului din aer liber cauzate de încălzirea cu combustibil solid, potrivit The Guardian. De asemenea, studiul a estimat că aproximativ 90 de cazuri noi de astm la copii, 60 de cazuri noi de accident vascular cerebral și 30 de cazuri noi de cancer pulmonar pe an sunt legate de acest tip de poluare. Aceasta se traduce o povară financiară pentru sistemul de sănătate din Londra de aproape 800 de lire sterline pe an pentru fiecare persoană care folosește un șemineu sau o sobă.

„Arderea lemnului nu este o soluție pentru a ajunge la un nivel net zero sau pentru a evita facturile ridicate pentru persoanele fizice. Nu este mai ieftină, nu este cu adevărat regenerabilă, dar constituie un risc major pentru sănătate”, a explicat dr. Gesche Huebner, de la University College London, unul dintre cercetătorii care au participat la studiu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Încălzirea globală micșorează ghețarii de la un an la altul

Pragul de încălzire globală de 1,5 grade Celsius ar putea fi depășit în următorii șapte ani

Panouri solare versus împădurire: care strategie combate mai eficient încălzirea globală?

„Încălzirea globală record ar trebui să dea fiori”, a spus șeful ONU

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase