Oamenii de știință nu știu exact cum lupii au devenit câini domestici, dar este posibil ca acest proces să fi avut loc natural, pe măsură ce câinii au ales să coexiste cu oamenii pentru a avea o sursă constantă de hrană, arată un nou studiu. Apoi, aceste animale, atrase de mâncare, și-ar fi ales partenerii care manifestau același comportament.
Deși teoria nu este nouă, noua cercetare demonstrează că este statistic posibil ca lupii să-și fi determinat propria domesticire prin selecție naturală.
Dovezile arheologice și genetice sugerează că, de fapt, câinii descind din lupii cenușii și au fost domesticiți în două etape istorice.
Prima, acum aproximativ 30.000-15.000 de ani, când lupii sălbatici au devenit câini primitivi. A doua, începând cu aproximativ 15.000 de ani în urmă și continuând până în epoca modernă, când câinii au fost selecționați și au devenit rase distincte.
Aceste perioade de domesticire au fost influențate de forțe evolutive diferite, conform unui studiu publicat în revista Proceedings of the Royal Society B.
Se crede că a doua etapă a domesticirii a fost influențată mai ales de selecția artificială: oamenii au ales cei mai blânzi lupi pentru vânătoare și companie, iar prin împerecherea lor selectivă au apărut câinii domestici de astăzi.
Însă, mecanismele din spatele primei etape de domesticire sunt mai puțin clare. Conform unei ipoteze, lupii ar fi trecut printr-un proces de „auto-domesticire”: animalele sălbatice au început să se apropie de așezările umane pentru a se hrăni cu resturi de mâncare, devenind tot mai obișnuite cu prezența oamenilor. Lupii mai toleranți la apropierea umană au preferat o sursă constantă de hrană, iar urmașii lor au devenit primii câini domestici, scrie LiveScience.
Un proces similar se crede că a avut loc și în cazul pisicilor. Studiile arată că strămoșii pisicilor domestice au început să trăiască în preajma comunităților agricole acum aproximativ 10.000 de ani, dezvoltând o relație reciproc avantajoasă cu oamenii: ele vânau rozătoare în schimbul hranei.
Oamenii de știință au dezbătut mult timp ipoteza auto-domesticirii câinilor. Unul dintre argumentele împotriva acestei idei este că selecția naturală ar fi fost prea lentă pentru a transforma lupii sălbatici în câini domestici în doar câteva mii de ani – fără intervenția oamenilor prin selecție artificială.
În noul studiu, cercetătorii au abordat această problemă folosind un model statistic care a luat în calcul diverse scenarii posibile pentru domesticirea câinilor, acordându-le „liber arbitru” asupra stilului de viață și alegerii partenerilor.
Modelul a arătat că, pe o perioadă de 15.000 de ani, selecția naturală ar fi putut permite auto-domesticirea câinilor. Dar pentru ca acest proces să aibă loc, două condiții trebuiau îndeplinite. Mai exact, lupii trebuiau să aleagă să rămână în preajma oamenilor pentru a se hrăni. În plus, trebuiau să își selecteze partenerii cu un temperament asemănător.
„Când femelele își alegeau partenerii, trebuiau să selecteze masculi care aveau același grad de blândețe ca ele,” a explicat coautorul studiului, Alex Capaldi, matematician și statistician la Universitatea James Madison din Virginia. „Dacă ambele procese sunt în joc, atunci ipoteza auto-domesticirii poate contracara argumentul timpului insuficient.”
Deși modelul nu demonstrează exact cum s-a produs domesticirea lupilor, rezultatele sugerează că auto-domesticirea este o posibilitate reală.
Câinii sunt primele animale domesticite de oameni, așa că studiul evoluției lor poate ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine cum funcționează procesul de domesticire la alte specii. Mai mult, domesticirea câinilor a fost strâns legată de dezvoltarea timpurie a societăților umane.
De ce câinii clipesc mai mult atunci când și alți câini din preajma lor fac la fel?
Câinii de la Cernobîl au șocat oamenii de știință! Ce arată analizele genetice?
Ar putea câinii să ne ajute să trăim mai mult? Un start-up încearcă să afle!