Condițiile reci care au permis formarea calotei glaciare pe Pământ sunt evenimente rare în istoria planetei și necesită mai multe procese complexe care acționează simultan, conform unei noi cercetări.
O echipă de oameni de știință condusă de Universitatea din Leeds a investigat de ce Pământul a existat în ceea ce se numește o stare de „seră”, fără calote glaciare, în cea mai mare parte a istoriei sale, și de ce condițiile în care trăim acum sunt atât de rare.
Ei au descoperit că starea actuală a Pământului, acoperită de gheață, nu este tipică pentru istoria planetei și a fost obținută doar printr-o coincidență.
Anterior au fost propuse multe idei pentru a explica intervalele reci cunoscute din istoria Pământului.
Printre acestea se numără scăderea emisiilor de CO2 de la vulcani, creșterea stocării carbonului de către păduri sau reacția CO2 cu anumite tipuri de roci, scrie EurekAlert.
Cercetătorii au întreprins primul test combinat al tuturor acestor procese de răcire într-un nou tip de model 3D pe termen lung al Pământului, care a fost dezvoltat inițial la Universitatea din Leeds. Acest tip de „model de evoluție a Pământului” a fost posibil doar recent, datorită progreselor în domeniul informaticii.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că aceste clime reci nu pot fi determinate de un singur proces și că, de fapt, răcirea necesită efectele combinate ale mai multor procese în același timp.
Rezultatele studiului lor sunt publicate în revista Science Advances. Descoperirile vor contribui la reconcilierea unei dezbateri în cadrul comunității științelor Pământului cu privire la procesele care au fost responsabile de aceste perioade reci.
Autorul principal, Dr. Andrew Meredith, care a efectuat cercetarea în timp ce lucra la Universitatea din Leeds, a declarat că studiul a ajutat la explicarea motivului pentru care stările de ghețuri sunt atât de rare.
„Acum știm că motivul pentru care trăim pe un Pământ cu calote glaciare se datorează unei combinații întâmplătoare de rate foarte scăzute ale vulcanismului global și continente foarte dispersate cu munți mari, care permit o mulțime de precipitații globale și, prin urmare, amplifică reacțiile care elimină carbonul din atmosferă”, a explicat el.
„Implicația importantă aici este că mecanismul natural de reglare a climei de pe Pământ pare să favorizeze o lume caldă și cu un nivel ridicat de CO2, fără calote glaciare, nu lumea parțial glaciară și cu un nivel scăzut de CO2 pe care o avem astăzi.”
„Credem că această tendință generală către o climă caldă a contribuit la prevenirea glaciațiunilor globale devastatoare de tip bulgăre de zăpadă, care au avut loc foarte rar și, prin urmare, au ajutat viața să continue să prospere.”
Noi cercetări arată că Marte era acoperită de calote glaciare, nu de râuri
Topirea calotelor glaciare va crește nivelul mărilor cu 1,4 metri
Punctul fără întoarcere pentru Groenlanda. Topirea calotei glaciare a atins cote dramatice