A fost descoperit cel mai bătrân ienupăr din lume. Cercetătorii de la Universitatea din Padova (Italia), au descoperit un ienupăr la Utsjoki, în Laponia finlandeză, pe care l-au analizat și au stabilit că are o vechime de 1.647 de ani, prin examinarea inelelor anuale de creștere.
Studiul a fost publicat în jurnalul Ecology.
Conform analizelor efectuate, cel mai bătrân ienupăr din lume și-a început creșterea în anul 260 d.Hr. și a murit în 1906. Este posibil ca acesta să fi început să crească chiar mai devreme, deoarece este aproape imposibil să fie numărați toți anii vieții sale. Aceasta este cea mai veche tufă din lume datată prin inele anuale și cea mai veche plantă lemnoasă din Europa determinată prin această metodă.
„Ienupărul este cea mai răspândită specie lemnoasă din lume. Se găsește de la nivelul mării până la limitele superioare ale vegetației, din Alaska până pe Etna, din Japonia până în Scoția. Este o specie extrem de adaptabilă, capabilă să tolereze temperaturi toride și ariditate, cum ar fi pe dunele de nisip, dar și medii înghețate, în apropierea ghețarilor. Acum, acest record se completează cu faptul că este și cea mai veche tufă din lume”, explică profesorul Marco Carrer, conducătorul echipei de cercetare de la Universitatea din Padova.
Cercetătorii au descoperit ienupărul în timpul unei vizite la Institutul de Cercetare Subarctică Kevo al Universității din Turku, situat la Utsjoki, Laponia. Planta a fost găsită la cinci kilometri de institut, în 2021.
Inițial, ei au estimat vârsta ienupărului la 1.242 de ani, însă, revenind în Utsjoki în 2024, au revizuit analiza și au stabilit că acesta are, de fapt, 1.647 de ani. Echipa de cercetare a mai descoperit și alte patru exemplare de ienupăr în Utsjoki, fiecare având peste 1.000 de ani.
„Cel mai bătrân ienupăr și cea mai veche plantă lemnoasă din Finlanda, înainte de această descoperire, avea 1.070 de ani și fusese găsit în Lemmenjoki. Acum, recordul a fost depășit cu aproape 600 de ani”, spune Otso Suominen, directorul Institutului de Cercetare Subarctică Kevo.
Echipa a studiat ienuperi vechi din regiunile arctice și subarctice din Finlanda, Groenlanda, Islanda, Insulele Feroe, Norvegia, Suedia și Munții Ural din nord. Pe lângă Utsjoki, exemplare de ienupăr cu vârste de peste o mie de ani au fost descoperite în apropierea Stației de Cercetare Științifică Abisko, din Kiruna, Suedia.
„Studiem inelele de creștere pentru a extrage informații valoroase despre schimbările climatice și evoluția vegetației. Însă, înaintând spre nord, copacii devin tot mai rari, fiind înlocuiți de plante mai mici. De aceea, ne-am concentrat pe o specie foarte comună și longevivă, dar care produce inele de creștere asemenea copacilor: ienupărul a fost perfect pentru studiile noastre”, explică Angela Luisa Prendin, coautoare a studiului.
Cercetătorii au reușit să determine anii exacți de creștere ai unui ienupăr prin compararea inelelor anuale ale mai multor exemplare vechi, colectate din aceeași zonă. Aceste date le permit oamenilor de știință să studieze variațiile climatice, evenimentele meteorologice extreme sau alte fenomene care au influențat creșterea ienupărului de-a lungul a mii de ani. Informațiile pot fi, de asemenea, utilizate pentru datarea precisă a materialului lemnos descoperit în situri arheologice.
Institutul de Cercetare Subarctică Kevo al Universității din Turku face parte din rețeaua internațională INTERACT, care reunește stații de cercetare arctică dedicate studiilor terestre.
„Institutul nostru a fost ales ca locație pentru cercetare deoarece este cea mai nordică stație de cercetare din Europa continentală din cadrul rețelei INTERACT. Am ajutat echipa de cercetare să identifice locațiile potrivite, să aleagă momentul optim pentru vizită și le-am oferit sprijin practic, inclusiv pentru obținerea permiselor necesare”, precizează Suominen.
Locul neașteptat prin care păianjenii masculi pot mirosi
De ce fluviul Amazon curge în sens invers?
O nouă specie de crustaceu gigantic a fost botezată după Darth Vader
Oamenii de știință au calculat durata finală de viață a biosferei Pământului