Home » Știință » O nouă teorie a gravitaţiei revoluţionează: materia neagră nu există

O nouă teorie a gravitaţiei revoluţionează: materia neagră nu există

Publicat: 13.11.2016
O nouă teorie a gravitaţiei revoluţionează: materia neagră nu există
O nouă teorie explică modul în care galaxiile se rotesc fără prezenţa teoretică a materiei negre.

Conform fizicii, 80% din materia din jur nu poate fi văzută. Prezenţa sa explică modul în care planetele nu zboară haotic în spaţiu în timp ce galaxiile se rotesc.

Profesorul Erik Verlinde din cadrul Universităţii din Amsterdam (Olanda) a publicat o lucrare în care afirmă că ,,emergenţa gravitaţională” anterior prezentată în 2010 explică mişcarea din spaţiu fără necesitatea materiei negre.

,,Avem dovezi conform cărora acest nou punct de vedere referitor la gravitaţie este în concordanţă cu observaţiile,” a declarat profesorul. ,,La scală largă, gravitaţia nu se comportă conform teoriei prezise de Einstein,” adaugă el.

Teoria actuală a gravitaţiei pare mult mai plauzibilă în diferitele situaţii, cercetătorii încercând să demonstreze că poate fi aplicată şi în cazul particulelor descrise de fizica cuantică.  De asemenea, experţii consideră că două dintre cele mai importante teorii despre fizică nu pot fi ambele adevărate. Astfel aceştia au căutat un mod de rezolvare a contradicţiei.

,,Mulţi teoreticieni încearcă, ca şi mine, să realizeze o revizuire a teoriei, unele îmbunătăţiri au avut deja loc,” declară Verlinde.

Conform acestei noi teorii a emergenţei, gravitaţia nu este o forţă fundamentală a naturii. Conform noii teorii, gravitaţia ,,emerge” din schimbările din ,,informaţiile” depozitate în structura spaţiu-timp, similar cu modul în care sunt produse temperaturile prin mişcarea particulelor microscopice.

Sursa: Independent

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 Enigmatica materie neagră: cât de aproape suntem de a o „vedea”? (VIDEO)

Materia neagră ne înconjoară ca o pânză de păianjen

Energia neagră există, până la urmă? Aproape sigur da, spun oamenii de ştiinţă

7 enigme încă nedescifrate ale Universului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase