Home » Știință » Urme ale materiei întunecate au fost descoperite în galaxia Andromeda

Urme ale materiei întunecate au fost descoperite în galaxia Andromeda

Publicat: 25.02.2017
Telescopul Fermi al NASA a detectat emisii de unde gama provenite din M31, galaxia Andromeda. Cea mai mare fracţiune a radiaţiilor provine din centrul galaxiei. Cercetătorii consideră că aceste emisii sunt o dovadă indirectă a prezenţei materiei întunecate.

Conform unei teorii, emisiile de unde gama apar atunci când particulele din materia neagră interacţionează. Însă materia neagră nu interacţionează, nu formează nori sau mase compacte. Aşadar, undele gama ar putea fi prezente în zone dense, precum nucleul galaxiilor, notează IFL Science. 

,,Credem că materia întunecată care se acumulează în cele mai adânci regiuni ale Căii Lactee este prezentă şi în alte galaxii, de aceea descoperirea unui astfel de semnal este importantă,” spune principalul cercetător Pierrick Martin, astrofizician din cadrul National Center for Scientific Research, Toulouse, Franţa.  

Deşi existenţa semnalelor este evidentă, cauza care a provocat apariţia materiei este încă necunoscută. Cercetătorii au afirmat că ar putea fi produsă de diferite surse neidentificate.  Una dintre teorii sugerează că emisiile din Calea Lactee ar putea fi cauzate de un pulsar puternic.  

Andromeda este cea mai apropiată galaxie de Calea Lactee, aflându-se la o distanţă de două milioane de ani lumină. ,,Galaxia noastră este similară cu Andromeda, studiind-o aflăm lucruri noi despre galaxia noastră şi modul în care aceasta s-a format,” spune coautoarea lucrării Regina Caputo, cercetător în cadrul Goddad Space Flight Center al NASA. 

Studiul prezintă şi diferenţa majoră dintre cele două galaxii. Andromeda produce particule încărcate puternic energetic, cunoscute şi cu denumirea de unde cosmice. Razele cosmice produc raze gama atunci când interacţionează cu norii gazoşi.  În afara nucleului galaxiei Andromeda nu se regăsesc emisii de raze gama, în timp ce razele cosmice şi gama sunt prezente pretutindeni în Calea Lactee.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase