Home » Știință » Cercetătorii au descoperit originea unei stele care a contrariat astronomii timp de două milenii

Cercetătorii au descoperit originea unei stele care a contrariat astronomii timp de două milenii

Cercetătorii au descoperit originea unei stele care a contrariat astronomii timp de două milenii
Publicat: 04.05.2017
De 2.000 de ani de când este prima înregistrare a unei observaţii făcute de astronomii chinezi antici, a existat o mare varietate de explicaţii pentru originea rămăşiţei de supernovă RCW 86, dar recent, o echipă de astrofizicieni au susţinut că au găsit răspunsul: supernova a fost cauzată de o jumătate dintr-un sistem binar stelar, care a bombardat cealaltă stea cu un torent de elemente grele, inclusiv calciu.

Supernovele pot apărea atunci când o stea rămâne fără combustibilul nuclear la sfârşitul vieţii. Atunci steaua începe să-şi consume propriul nucleu, ducând la o explozie gigantică care la rândul ei duce la crearea unei găuri negre sau a unei stele neutronice.

În acest caz, se credea că supernova a produs o stea neutronică la poziţia [GV2003] N, dar s-a observat că steaua era foarte luminoasă, trăsătură necaracteristică pentru o stea neutronică, scrie Science Alert.

De asemenea, s-a constatat că lumina emisă de această stea indică prezenţa unei stele de tip G, categorie din care face parte şi Soarele sistemului nostru solar, dar emite prea multe raze X pentru tipul G.

Concluzia logică a fost că nu este vorba de o stea, ci „un sistem binar, compus dintr-o stea neutronică şi o stea de tip G”, susţine Vasilii Gvaramadze de la Universitatea Lomonosov din Moscova, care a participat la acest studiu.

Pentru a verifica această ipoteză, echipa a verificat datele obţinute de Very Large Telescope din Chile al ESO. Măsurătorile au confirmat că era vorba de un sistem stelar binar, cu două stele care gravitează una în jurul celeilalte.

Cercetătorii susţin că sunt încă multe de aflat despre acest sistem stelar, dar ne oferă o posibilitate de a descoperi mai multe despre supernovele bogate în calciu care de altfel se întâlnesc foarte rar.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Primul pulsar pitic alb a fost descoperit în Univers după o jumătate de secol de cercetări

A fost descoperita o noua stea neutronica extrem de rara

O stea bizară contrazice teoriile astronomice

“Steaua Mortii” ne ameninta planeta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase