Home » Știință » FOTO. O imagine cu un singur atom, realizată cu o cameră foto obişnuită, a făcut înconjurul lumii

FOTO. O imagine cu un singur atom, realizată cu o cameră foto obişnuită, a făcut înconjurul lumii

Publicat: 16.02.2018
Există nenumărate lucruri uimitoare care sunt ori prea mari, ori prea mici pentru a fi observate cu ochiul liber. Instrumente precum telescoape sau microscoape ne ajută să explorăm macro şi microcosmosul, dar David Nadlinger de la Universitatea Oxford a realizat ceva neaşteptat: a fotografiat un atom folosind o cameră obişnuită, iar rezultatele sunt fascinante.

Ce se vede în imaginea de mai jos, în mijlocul tubului, este un singur ion de stronţiu (atom încărcat pozitiv), suspendat în câmpuri electrice generate de electrozii de metal din jur.

Credit: David Nadlinger / University of Oxford

Distanţa dintre cele două ace este de doar doi milimetri, scrie Curiosity.

Atunci când ionii ca acesta sunt luminaţi de un laser cu o nuanţă potrivită de albastru-violet, aceştia absorb particulele de lumină şi apoi le emit. Nadlinger a realizat că dacă setează camera pe o expunere suficient de lungă, poate captura momentele de emisie a luminii într-o imagine digitală.

Pe 12 februarie, imaginea i-a adus lui Nadlinger premiul cel mare în competiţia de fotografie ştiinţifică ţinută de EPSRC (Engineering and Physical Sciences Research Council) din Regatul Unit, la care au fost peste o sută de înscrieri.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un fir-minune cu o grosime de un singur atom a fost creat de savanţi. Poate REVOLUŢIONA tehnologia

A fost creat cel mai mic mediu de stocare: un singur atom

O realizare importantă în chimie: savanţii au creat o nouă moleculă, atom cu atom

Acum ştim ceva mai mult despre atom: savanţii au putut observa pentru prima dată o particulă extrem de mică şi rară a acestuia

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase