Home » Știință » Găurile negre supermasive se dezvoltă mult mai repede decât galaxiile care le găzduiesc

Găurile negre supermasive se dezvoltă mult mai repede decât galaxiile care le găzduiesc

Publicat: 03.03.2018
În centrul oricărei galaxii descoperită până în prezent se află o gaură neagră supermasivă. Aceste zone se află într-o expansiune continuă şi atrag în interiorul lor praful stelar sau gazele din jurul lor.

Aceste obiecte astronomice sunt atât de ”înfometate” încât cresc mult mai repede faţă de stelele care se formează în jurul lor. Conform InVerse, un artist a ilustrat în cadrul unei imagini procesul prin care o gaură neagră înghite cantităţi imense de gaze fierbinţi aflate în jurul său. 

În grafic este inclusă o secţiune dintr-o imagine realizată de satelitul cu raze X Chandra din regiunea constelaţiei Formax. Imaginea sprijină două studii recente relizate de Royal Astronomical Society (MNRAS) ce sugerează că găurile negre se dezvoltă mult mai rapid decât galaxiile

Sursa: Chandra X-ray Observatory
 
Două echipe din Universitatea de stat din Pennsyvania şi Institutului pentru Spaţiu şi Ştiinţă din Spania au analizat probe ale găurilor negre şi au descoperit dovezi ce schimbă noţiunea anterioră conform căreia atât galaxiile, cât şi găurile negre, cresc în acelaşi timp. 

Echipa din cadrul Universităţuu din Pennsylvania a descoperit că, cu cât este galaxia mai maisvă cu atât mai repede cresc găurile negre. De exemplu, în cazul galaxiilor ce conţin 100 de miliarde de mase solare, găurile negre cresc de 10 ori mai repede decât galaxia. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase