Home » Știință » Cea mai mare presiune din Univers a fost detectată în interiorul protonilor

Cea mai mare presiune din Univers a fost detectată în interiorul protonilor

Publicat: 29.05.2018
Cea mai mare presiune din Univers a fost detectată în interiorul protonilor
Un nou studiu realizat de cercetătorii americani de la Thomas Jefferson National Accelerator Facility a scos la iveală că interiorul protonilor se află sub cea mai mare presiune din Univers.

Protonii au doborât recordul presiunii stabilit de stelele neutronice, stelele moarte incredibil de dense care se formează atunci când o stea explodează iar miezul se prăbuşeşte în sine, presând mai multă masă decât cea a Soarelui într-un corp cu dimensiunea unui oraş, scrie Science News.

Presiunea din centrul protonilor este de circa un milion de trilioane de trilioane de ori mai mare decât presiunea atmosferică a Pământului şi de 10 ori mai mare decât presiunea dintr-o stea neutronică. Anterior, savanţii au prezis că astfel de presiuni pot exista în interiorul protonilor, dar acesta este primul experiment care a măsura presiunea.

Protonii sunt alcătuiţi din particule mai mici precum cuarcii, care au sarcină electrică, şi gluonii, care transmit forţa nucleară tare ce ţine protonii împreună. În centrul protonilor, există o presiune care împinge în exterior, dar aceasta este contracarată de o presiune care împinge spre interior de la regiunile externe ale particulei.

Acest tipar de presiuni poate fi considerat corespondentul tiparului care are loc în obiectele mult mai mari. „Într-un fel, arată ca o stea”, a precizat fizicianul Oleg Teryaev de la Joint Institute for Nuclear Research in Dubna din Rusia. Stelele au de asemenea presiuni care împing spre exterior din centru care sunt contracarate de presiunea internă a gravitaţiei.

Datele pentru studiu au fost obţinute cu ajutorul detectorului de particule cunoscut ca CLAS (Continuous Electron Beam Accelerator Facility Large Acceptance Spectrometer), localizat la Jefferson Lab.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperirea care poate rescrie ceea ce ştim despre materie: două echipe de cercetători au descoperit, independent una de cealaltă, o nouă particulă subatomică

Fizicienii sunt perplecşi: protonii sunt mai mici decât ar trebui conform legilor fizicii

România va avea şansa să găzduiască un proiect CERN privind iradierea tumorilor canceroase

Un pas important în ştiinţă! Fizicienii au doborât un record în măsurarea unei proprietăţi fundamentale a protonului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase