Home » Știință » O aplicaţie inedită pentru cristalele de timp în computerele cuantice poate lansa o revoluţie în tehnologie

O aplicaţie inedită pentru cristalele de timp în computerele cuantice poate lansa o revoluţie în tehnologie

O aplicaţie inedită pentru cristalele de timp în computerele cuantice poate lansa o revoluţie în tehnologie
Publicat: 03.07.2018
Într-un nou studiu, fizicienii Raditya Weda Bomantara şi Jiangbin Gong, de la Universitatea Naţională din Singapore, au realizat paşi importanţi spre utilizarea cristalelor de timp în computarea cuantică. Au demonstrat teoretic că prin „împletirea” a două tipuri de cristale de timp se pot genera condiţii necesare pentru realizarea acestui fenomen cuantic.

Bomantara şi Gong au creat o metodă de a se folosi de proprietăţile unice ale cristalelor de timp pentru computarea cuantică ce se bazează pe împletire. Au folosit un anumit tip de cristal de timp numit Majorana, al cărui nume provine din modul în care este creat, din coerenţa cuantică între două moduri de Majorana (0 şi π) într-un lanţ de superconductivitate, scrie Phys.

Motivul pentru alegerea acestui cristal de timp este că are similarităţi cu o cvasiparticulă numită anion non-abelian, care recent a fost luată în calcul pentru realizarea computerelor cuantice.

„Într-un mod simplist, împletirea se referă la schimbarea locaţiei a două particule”, a precizat Gong. „Pentru a realiza acest schimb, particulele trebuie mişcate sistematic una în jurul celeilalte astfel încât dacă proiectăm căile a două particule în spaţiu-timp, ele vor forma o împletitură. Ştim că există mai multe tipuri de împletituri, iar convertirea uneia în alta necesită anumite operaţii pe care natura nu le poate face. Ca rezultat, prin stocarea informaţiei în aceste diferite tipuri de împletituri, putem manipula informaţia (deci realizarea computaţiei cuantice) prin schimbarea unui tip de împletitură în altul fără să ne îngrijorăm că vor exista influenţe externe”.

Gong mai adaugă şi că „împletirea cristalelor de timp poate fi utilă pentru computarea cuantică întrucât explorăm trăsăturile procesului şi deci putem obţine mai mult qubiţi pentru codificarea informaţiei”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

O nouă abordare uşor de aplicat poate face computerele de un milion de ori mai rapide şi aduce mai aproape descoperirea ”Sfântului Graal” al computerelor cuantice

Savanţii au descoperit o nouă fază a materiei: cristalele de timp

Un nou material din care pot fi realizate circuitele poate revoluţiona industria electronicii

Descoperirea care va REVOLUŢIONA lumea! Specialiştii confirmă existenţa unui alt tip de materie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase