Home » Știință » O nouă tehnică de microscopie a doborât recordul prezentării individuale a atomilor

O nouă tehnică de microscopie a doborât recordul prezentării individuale a atomilor

O nouă tehnică de microscopie a doborât recordul prezentării individuale a atomilor
Publicat: 25.07.2018
Microscopia cu electroni este capabilă de realizarea imaginilor individuale ale atomilor de mai bine de jumătate de secol. Însă, până în prezent, nu a fost realizată o izolare la o astfel de scală.

O nouă metodă pentru măsurarea pulsaţiilor cu electroni oferă o nouă modalitate de studiere moleculară ce nu poate fi obţinută prin alte metode existente în prezent. Conform Science Alert, în urmă cu un an, specialiştii din cadrul Universităţii Cornell au realizat echivalentul unei intervenţii oculare cu ajutorul microscopiei cu electroni obişnuite ce nu a mai necesitat utilizarea lentilelor corective şi îmbunătăţirea modului în care ochiul colectează şi măsoară lumina. 

Recent, au fost prezentate dovezi exacte ale capacităţilor pe care le poate obţine tehnologia prin măsurarea legăturilor dintre atomi cu o claritate fără precedent. La un nivel fundamental, toate microscopiile funcţionează într-un mod similar, un obiect este supus undelor de energie ce sunt colectate şi aranjate într-un mod prin care poate fi dedusă forma sa. Cu cât undele sunt mai mici, cu atât undele sunt mai detaliate. 

Electronii conţin unde extrem de reduse, însă această proprietate depinde de energia pe care o conţin, fiind astfel perfecte pentru observarea obiectelor extrem de mici. În locul lentilelor, specialiştii se axează pe utilizarea câmpurilor electromagnetice.  Dispozitivul denumit rază microscopică cu electroni  pentru detectarea pixelilor (EMPAD) înlocuieşe utilizarea lentilelor printr-o nouă alternativă. Dispozitivul prinde electronii ce se mişcă în raze de 128×128 de pixeli. 

Astfel, în locul realizării unei imagini bazate pe locaţia electronilor, detectează unghiurile reflecsiei fiecărui electron. Astfel, prin intermediul unei tehnici inverse este posibilă construirea unor hărţi 4D ce furnizează informaţii despre originile electronilor, dar şi momentul lor mecanic. 

Vă recomandăm să citiţi şi urnătoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase