Home » Știință » Băieţii din Marea Britanie vor fi vaccinaţi împotriva HPV. În România nu sunt vaccinate nici fetiţele, deşi din cauza cancerului de col mor cele mai multe femei din UE

Băieţii din Marea Britanie vor fi vaccinaţi împotriva HPV. În România nu sunt vaccinate nici fetiţele, deşi din cauza cancerului de col mor cele mai multe femei din UE

Băieţii din Marea Britanie vor fi vaccinaţi împotriva HPV. În România nu sunt vaccinate nici fetiţele, deşi din cauza cancerului de col mor cele mai multe femei din UE
Publicat: 11.07.2019
Marea Britanie extinde vaccinarea împotriva virusului HPV şi la băieţi, astfel din septembrie aceştia vor fi imunizaţi gratuit împotriva Human Papilloma Virus.

La 11 ani de când fetiţele din Marea Britanie au acces gratuit la vaccinul anti-HPV, National Health Service (NHS) a decis extinderea acestui program şi la băieţi. Astfel, din septembrie, băieţii cu vârste cuprinse între 12 – 13 ani vor fi vaccinaţi anti-HPV.

Virusul papilloma uman este cauza multor cancere cervicale (cancer de col uterin) în rândul femeilor, însă HPV, care se transmite sexual, poate infecta şi bărbaţii. Virusul este relaţionat cu 5% dintre cele mai cunoscute tipuri de cancer, precum cancerul anal, bucal, la gât şi chiar cancerul penian (de penis), potrivit Science Alert.

Dacă în ultimul deceniu, numărul pacientelor bolnave de cancer de col uterin a scăzut considerabil la nivel mondial, cancerul oral a înregistrat o creştere în special în rândul bărbaţilor. În realitate, este tipul de cancer cu cea mai mare creştere în anumite zone ale lumii. 

Şapte ţări din întreaga lume, printre care Australia, Canada, Statele Unite, Norvegia şi Italia, au răspuns la această situaţie prin vaccinarea populaţiei împotriva virusului HPV, indiferent de sex sau de orientarea sexuală.

HPV nu discriminează, poate afecta pe oricine, încă există multe mituri dăunătoare şi stigmate în jurul lui. De aceea, un program de vaccinare universal este atât de important, şi nu pentru că va normaliza acest virus foarte comun şi va reduce inegalităţile existente, va proteja mai mulţi oameni de apariţia cancerului şi va salva vieţi”, a afirmat Robert Music, director executv la Jo’s Cervical Cancer Trust. 

Cu extinderea programului de vaccinare anti-HPV şi la băieţi, autorităţile sanitare din  Marea Britanie preconizează că până în 2058 vor preveni mai mult de 100.000 de cazuri de cancer, dintre care 50.000 ar fi cancere non-cervicale.

„Vaccinarea băieţilor nu va fi doar o protecţie pentru pe ei, ci va preveni mai multe cazuri de cancere relaţionate cu HPV în cazul fetelor şi va reduce povara globală a acestor cancere atât la bărbaţi, cât şi la femei, în viitor”, a afirmat Mary Ramsay, şef al programului de imunizare al Public Health England (PHE). 

România, pe primul loc în UE la mortalitatea din cauza cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin este al patrulea tip de cancer cel mai frecvent întâlnit la femei. Potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetarea Cancerului (IARC), instituţie afiliată Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în 2018 au fost înregistrate la nivel mondial circa 570.000 de noi cazuri de cancer de col uterin. În fiecare an, în întreaga lume mor circa 310.000 de femei, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în ţările cu venituri reduse şi medii.

Potrivit unei estimări IARC, în lipsa amplificării măsurilor de prevenţie, se estimează că până în 2040 această afecţiune poate provoca 460.000 de decese pe an, la nivel mondial. De mai mulţi ani, OMS a recomandat vaccinarea fetelor cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani. 

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin, cu peste 1.800 de decese în fiecare an. Cinci românce mor zilnic din cauza cancerului de col uterin, potrivit datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică. De asemenea, ţara noastră se află pe locul doi în privinţa incidenţei bolii la femei, după cancerul de sân, şi este singura ţară din Uniunea Europeană care nu alocă bani pentru vaccinarea anti-HPV.

În 2008, a existat o singură campanie de vaccinare gratuită a fetiţelor cu vârste cuprinse între 11 – 14 ani, însă a eşuat din cauza unei informări corecte despre beneficiile acestui vaccin împotriva virusului HPV, singura modalitate de a preveni cancerul de col uterin. 

La începutul lunii iunie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că a fost finalizată licitaţia pentru vaccinul anti-HPV, însă nu se ştie când va începe şi cum se va derula programul.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Virusul HPV a apărut în urma escapadelor sexuale ale strămoşilor noştri

Un nou test sangvin poate să detecteze cancerul oral

Papilloma Virus cauzeaza si cancer de piele

Circumcizia timpurie poate opri transmiterea virusurilor HIV şi HPV

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase