Home » Știință » InSight a surprins o serie de sunete ciudate pe Marte

InSight a surprins o serie de sunete ciudate pe Marte

Publicat: 05.10.2019
InSight a surprins o serie de sunete ciudate pe Marte
Misunea InSight a fost trimisă pentru a monitoriza activitatea seismică a planetei Marte.

Misiunea InSight a fost concepută pentru a studia structura geologică din adâncurile planetei Marte prin înregistrarea activităţii seismice care are loc pe suprafaţa acestei planete. Seismometrul folosit pentru această sarcină, Seismic Experiment for Interior Structure, este îndeajuns de sensibil pentru a înregistra chiar şi unele dintre cele mai sensibile vibraţii de pe Marte. În luna aprilie a acestui an, InSight a înregistrat un semnal seismic neobişnuit, notează CNN.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că respectivul semnal provenea din interiorul planetei şi nu de pe suprafaţa acesteia, a fost recepţionat pe o frecvenţă înaltă, iar de la primirea lui instrumentele nu au putut detecta ceva asemănător. 

Începând cu luna aprilie, instrumentele ştiinţifice au surpins peste 100 de evenimente, dintre care 21 au fost cutremure. Trebuie precizat faptul că Marte, spre deosebire de Terra, nu are plăci tectonice, cauza cutremurelor cu care suntem mai mult sau mai puţin obişnuiţi. În aceste condiţii, cutremurele marţiene apar ca urmare a răcirii şi a contracţiei termice.

Din cauza modului în care aceste cutremure se produc şi din cauza suprafeţei plină de cratere, cutremurele marţiene pot să dureze chiar şi un minut. Folosind aceste informaţii şi prin analiza informaţiilor primite de la InSight, oamenii de ştiinţă sunt capabili să diferenţieze într-o oarecare măsură între diferitele evenimente înregistrate.

Oamenii de ştiinţă explică faptul că, în timpul zilei, instrumentele de pe Marte surpind mişcările maselor de gaz pe suprafaţa planetei, vântul şi de aceea, pentru a minimiza această interferenţă, cea mai potrivită perioadă pentru „ascultarea” cutremurelor este noaptea.

Citeşte şi:

Sonda InSight de pe planeta Marte şi-a făcut primul selfie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase