Home » Știință » Depozitele de grăsime se pot forma şi în plămâni

Depozitele de grăsime se pot forma şi în plămâni

Publicat: 27.10.2019
Cercetătorii care au descoperit depozitele de grăsime în plămâni au ajuns la concluzia că acestea ar putea să contribuie la apariţia unor afecţiuni respiratorii în cazul persoanelor obeze.

Obezitatea reprezintă o problemă de sănătate personală şi publică tot mai frecventă pe plan mondial; un studiu al Institutul Naţional de Diabet şi Boli Digestive şi Rinichi din Statele Unite ale Americii arată că unul din trei adulţi suferă de obezitate. O greutate mult peste limitele normale este asociată cu riscuri crescute de apariţie a diferitelor maladii, dar mecanismele care explică această creştere rămân în continuare neidentificate.

Astmul este una dintre aceste maladii în care obezitatea reprezintă un factor de pericol suplimentar, oamenii de ştiinţă propunând o serie de explicaţii care leagă obezitatea de evoluţia astmului. Touşi, niciuna dintre aceste teorii nu se bucură de un sprijin larg. Un studiu recent a identificat , în premieră, că depozitele de grăsime se pot forma în ţesuturile pulmonare. Astfel, oamenii de ştiinţă sunt de părere că aceste depozite pot explica evoluţia astmului, notează Medical News Today.

„Echipa noastră de cercetare studiază structura căilor respiratorii din plămânii noştri şi modul în care acestea sunt modificate la persoanele cu afecţiuni respiratorii”, explică dr John Elliot de la Spitalul Sir Charles Gairdner din Perth Australia. „Privind mostre de ţesuut pulmonar, am observat ţesutul gras care s-a acumulat în pereţii căilor respiratorii. Am vrut să vedem dacă această acumulare este corelată cu greutatea corporală”, a mai adăugat acesta.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat 52 de mostre de ţesut pulmonar colectate post-mortem. Dintre acestea, 15 nu suferiseră de astm, 21 aveau astm, dar au murit din cauze diferite şi 16 au murit din cauze care ţin de astm. Cercetătorii au analizat  1.373 căi pulmonare pentru a identifica dacă şi în ce proporţie s-au format în acestea depozite de grăsime. Aceste informaţii au fost comparate cu indicii ale masei corporale ale personelor decedate de la care au fost prelevate.

Oamenii de ştiinţă au observat că depozitele de grăsime se pot forma în căile respiratorii, cu precădere în ţesuturile persoanelor supraponderale. „Să fii supraponderal sau obez a fost deja legat de a avea astm sau de a avea simptome mai grave „, notează coautorul dr. Peter Noble. „Cercetătorii au sugerat că legătura ar putea fi explicată prin presiunea directă a excesului de greutate asupra plămânilor sau printr-o creştere generală a inflamaţiei create de excesul de greutate. Acest studiu sugerează că un alt mecanism este, de asemenea, implicat”.

Studiul citat a fost publicat în European Respiratory Journal.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase