Home » Știință » Creierul uman ar îmbătrâni cu 10 ani în urma infecției cu COVID-19. Un studiu prezintă rezultate îngrijorătoare

Creierul uman ar îmbătrâni cu 10 ani în urma infecției cu COVID-19. Un studiu prezintă rezultate îngrijorătoare

Creierul uman ar îmbătrâni cu 10 ani în urma infecției cu COVID-19. Un studiu prezintă rezultate îngrijorătoare
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 29.10.2020

Oamenii care se recuperează în urma infecției cu COVID-19 ar putea suferi efecte cognitive semnificative, cele mai grave cazuri de infecție fiind asociate cu un declin mintal echivalent cu îmbătrânirea cu 10 ani a creierului, au avertizat cercetătorii.

Un studiu la care au participat peste 84.000 de oameni, coordonat de Adam Hampshire, doctor la Imperial College London, a descoperit că, în unele cazuri severe, infecția cu noul coronavirus a fost asociată cu deficit cognitiv substanțial, timp de câteva luni.

„Analizele noastre se aliniază cu ipoteza potrivit căreia COVID-19 produce consecințe cognitive cronice. Oamenii care s-au vindecat, inclusiv cei care nu mai prezintă simptome, au prezentat un deficit cognitiv semnificativ”, au scris cercetătorii.

Rezultatele nu au fost analizate încă și de alți experți

Testele cognitive măsoară cât de bine îndeplinește creierul diverse sarcini, precum memorarea cuvintelor sau unirea punctelor unui puzzle. Astfel de teste sunt folosite la scară largă pentru a evalua funcția cerebrală în cazul bolilor precum Alzheimer, dar pot și să ajute medicii să observe tulburări cerebrale temporare.

Echipa lui Hampshire a analizat rezultatele de la 84.285 de oameni care au completat un studiu numit The Great British Intelligence Test. Rezultatele, care încă nu au fost analizate și de alți experți, au fost publicate pe site-ul MedRxiv.

Deficit cognitiv cu „dimensiuni substanțiale”

Deficitul cognitiv a avut „dimensiuni substanțiale”, în special în rândul oamenilor care au fost internați în spital din cauza COVID-19, iar cele mai grave cazuri arătând un impact „echivalent cu declinul pe o perioadă de 10 ani a performanțelor generale, la persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 70 de ani”.

Oamenii de știință care nu au fost implicați în mod direct în acest cercetări au spus că rezultatele ar trebui luate în considerare, însă cu prudență.

„Funcțiile cognitive ale participanților dinainte de infecția cu COVID-19 nu sunt cunoscute, iar rezultate nu reflectă recuperarea pe termen lung, așa că orice efect asupra cogniției ar putea fi pe termen scurt”, a declarat Joanna Wardlaw, profesor la Universitatea din Edinburgh.

„Cercetările sunt interesante, dar incomplete”

De asemenea, Derek Hill, profesor la University College London, a subliniat că rezultatele studiului nu au comparat analizele de dinainte și după infecția cu noul coronavirus, iar studiul a inclus un număr mare de participanți care s-au autodiagnosticat cu COVID-19 și nu au avut un test pozitiv, potrivit Reuters.

„În mare parte, cercetările sunt interesante, dar incomplete. Pe măsură ce oamenii de știință încearcă să înțeleagă mai bine impactul pe termen lung al COVID-19, va fi important să analizăm modul în care cogniția este afectată în săptămânile și lunile după infecția inițială”, a continuat Hill.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca a produs răspuns imunitar atât la tineri, cât și la vârstnici

Ce înseamnă, de fapt, dacă un vaccin împotriva COVID-19 trece de un studiu clinic aflat în faza a treia de testare

Unele vaccinuri-candidate împotriva COVID-19 ar putea crește vulnerabilitatea la HIV

Un posibil tratament pentru COVID-19, descoperit de o adolescentă din SUA. A câștigat 25.000 de dolari pentru invenția sa

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase