Home » Știință » Ce cauzează și cum putem scăpa de mătreață?

Ce cauzează și cum putem scăpa de mătreață?

Ce cauzează și cum putem scăpa de mătreață?
Medicii explică faptul că mătreața apare ca urmare a eliminării excesive de celule moarte din scalp. Credit foto: Pixabay
Publicat: 07.11.2020

Medicii explică faptul că mătreața apare ca urmare a eliminării excesive de celule moarte din scalp.

Mătreața este una dintre problemele dermatologice care, conform unor estimări, poate să afecteze chiar și jumătate din populație. Efectele acesteia sunt cât se poate de vizibile și adesea ne pot cauza foarte multe probleme. Adesea ne întrebăm ce cauzează apariția mătreței și, mai important, cum scăpăm de aceasta.

Medicii explică faptul că mătreața are trei elemente care îi favorizează apariția:

  • Malassezia globosa, un microb prezent pe scalpul tuturor
  • Ulei natural de pe scalp
  • Scalpul sensibil

Scalp sensibil

Dr. Rolanda Wilkerson, expertă în domeniu explică faptul că respectivul acid oleic se generează atunci când Malassezia globosa descompune sebumul pe scalp. „Dacă scalpul tău este sensibil la acesta, și aproximativ 50% din populația lumii este, scalpul tău poate deveni iritat, ducând la simptomele pe care le cunoaștem ca mătreață”, adaugă aceasta.

Mătreața începe să se manifeste, de obicei, odată cu pubertatea. Pe măsură ce ne apropiem de vârsta de 50 de ani, este mai puțin frecventă. „Mătreața începe adesea cu pubertatea, deoarece hormonii încep să se schimbe, determinând producerea a mai multor uleiuri ale scalpului pentru ca microbul Malassezia globosa, care provoacă mătreața, să prospere, notează The Science Times.

În acest punct trebuie să subliniem faptul că perioadele în care mătreața este mai activă se suprapun adesea și cu acele din viață în care sunt foarte stresați, evenimentele prin care trecem reușind să schimbe și echilibrul hormonal al corpurilor noastre.

Este mătreața mai agresivă iarna?

Dr. Wilkerson a spus că iarna în sine nu provoacă mătreață, cu toate acestea, alte elemente care sunt mai prezente în sezonul rece pot duce la această situație. Mai exact, microbii care provoacă mătreață se dezvoltă mai repede la temperaturi mai ridicate, iar astfel, suntem mai expuși riscului atunci când purtăm o pălărie sau căciulă și ne crește în acest fel temperatura scalpului.

În plus, după cum au arătat diferite experimente realizate de-a lungul timpului, microbii care ne afectează scalpul tind să se adapteze destul de repede. În plus, aceleași experimente au arătat faptul că persoanele care au o predispoziție către scalpul uscat tind să fie cele mai afectate de mătreață odată cu venirea iernii.

Cum scăpăm de mătreață?

Cum am precizat mai sus, experții ne spun faptul că mătreața are mai multe forme, iar asta înseamnă că trebuie să alegem abordări diferite pentru a ne asigura că aceasta dispare sau este ținută sub control. Astfel, există trei forme de mătreață:

1. Psoriazis, caracterizată prin mâncărimi, pete roșii, de obicei și pe coate, genunchi și alte zone ale corpului. Dacă bănuiți că aveți psoriazis, asigurați-vă că consultați un medic pentru un consult. Psoriazisul nu înseamnă neapărat șampoane sau terapii normale pentru mătreață, dar poate fi necesar să vorbiți cu un dermatolog care va administra medicamente care vă pot îmbunătăți situația

2. Scalp uscat, cel mai ușor de identificat datorită „fulgilor” care pot fi văzuți în păr și pe hainele închise la culoare. Dominic Burg, specialist în domeniu, explică faptul că fulgii din celule ale scalpului pot fi văzute cu ochiul liber. În acest caz este recomandat să încercați o cremă cu ulei de scalp și un ser calmant pentru câteva săptămâni înainte de a lua în calcul posibilitatea de a vă rade. Dacă mătreața se înrăutățește considerabil este cazul să apelați, din nou, la ajutorul unui dermatolog.

3. Dermatită seboreică, dă naștere unor fulgi gălbui și poate duce și la apariția unor pete roșii pe scalp. Aceasta este forma clasică a mătreței și este cauzată de dezvoltarea microbilor din scalp. Pentru a scăpa de mătreață, începeți să utilizați un șampon anti-mătreață de fiecare dată când vă spălați părul, apoi schimbați-l cu șamponul obișnuit o dată sau de două ori pe săptămână, când simptomele dumneavoastră se diminuează. Alegerea șamponului este foarte importantă, deoarece nu toate produsele pot funcționa la fel. Experții recomandă alegerea acelor produse care conțin zinc pirition și ketoconazol, care reușesc să elimine excesul de microbi de pe scalp.

Citește și:

A fost descoperită cea mai veche mătreaţă. Are 125 de milioane de ani şi a aparţinut unui dinozaur

Tratamente naturiste care te scapă de mătreaţă

Sfaturile de bază pentru îngrijirea părului

Primul organ al corpului uman care este afectat de stres

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase